FRED WICKHAM CARAVAN – TOWN WITHOUT SOUL

Artiest info
Website
facebook
Label: Black Site Records
distr.: Sonic RendezVous

Fred Wickham was eerst één van de vier leden van de alt.countrygroep ‘Hadacol’ uit Kansas City die twee studioplaten heeft uitgebracht. Hij bracht in 2017 zijn folk- en countrysongs bevattende soloplaat “Mariosa Delta” uit en hij richtte daarvoor een begeleidingsband op die de naam ‘Caravan’ kreeg. De bandleden waren zijn zoon Fred Wickham Jr. op mandoline, Marco Pascolini op gitaren, Richard Burgess op basgitaar, toetsenist Bart Colliver en Matt Brahl op drums.

De ‘Fred Wickham Caravan’ brengt een mix van country-, soul- en rock’n’roll-muziek die samengevat nog altijd het best onder de noemer ‘Americana’ kan worden gecatalogeerd. Het sextet met Fred Wickham zelf als gitaarspelende zanger en frontman heeft eind oktober 2021 een eerste studioalbum uitgebracht onder de titel “Town Without Soul” met daarop tien nieuwe nummers. Speciale gasten bij die opname in Sheffield, Alabama waren harmony vocaliste Angela Hacker op drie tracks en Will McFarland op slidegitaar bij de song “Just Because You Can”.

Ook ‘The Muscle Shoals Horns’ blazen zich de longen uit het lijf bij datzelfde nummer en bij de song ‘Fatbird”(zie 2e video), terwijl ‘The Grand Marquis Horns’ gelijkaardig blazerswerk presteren bij het nummer “I Think I Just Fell In Love”. De albumtiteltrack “Town Without Soul” werd als eerste single uit deze plaat gelanceerd en die song kunt u op de derde video beluisteren, terwijl we het nummer “If We Ever Happened” voor de eerste video hebben gereserveerd.

Bij het beluisteren van dit album komen er een aantal namen van vergelijkbare artiesten bij ons op. Afhankelijk van de song en het gespeelde genre en tempo horen we gelijkenissen met werk van o.a. John Hiatt in “That One Thing” en “Just Because You Can”, Randy Newman in “Town Without Soul”, Bob Dylan in de folkballad “Progress” en/of ‘The Band’ in “Breaking Your Heart”. In de songtekst van het soulvolle “Fatbird” schuilt een onverbloemde kritiek op Donald Trump vol ongeloof over de grote hoeveelheid mensen die in diens grove leugens blijven trappen.

Op het ritme van een walsje en overgoten met grote hoeveelheden pedal steelgitaargeluiden volgt dan het nummer “If We Ever Happened” dat we samen met het volgende ritmische “I Think I Just Fell In Love” en de daaropvolgende ballad “What Happened To Me’ tot het beste werk op dit album willen vernoemen. Fred Wickham is een professionele gerechtsadvocaat die ondertussen sinds al meer dan 25 jaar actief is in de Amerikaanse muziekwereld maar we denken toch dat hij het meest fier zal zijn op het werk dat hij met zijn band ‘Caravan’ heeft opgenomen op deze plaat “Town Without Soul”.

(valsam)

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: FRED WICKHAM CARAVAN
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.