THE JAZZ BUTCHER – THE HIGHEST IN THE LAND

Artiest info
Website
facebook
Label: Tapete Records
Distr.: Sonic RendezVous

Achter het pseudoniem en artiestennaam ‘The Jazz Butcher’ gaat de Britse formatie rond oprichter, frontman en songschrijver Pat Fish schuil. Ook die naam was een pseudoniem want de echte naam van Pat Fish was Patrick Huntrods. Hij vormde deze indie rockgroep al in 1982 in zijn thuishaven in Oxford en er kwam op 5 oktober 2021 een abrupt einde aan het voortbestaan van de band door het plotse overlijden van Pat Fish op 63-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval.

Het begin februari 2022 op de platenmarkt gebrachte album “The Highest In The Land” met negen liedjes die Pat Fish in de voorbije zeven jaar nog heeft gecomponeerd moet dus als een vorm van definitief afscheid maar ook als een eerbetoon aan en een finaal testament van ‘The Jazz Butcher’ beschouwd worden. In zijn veertig jaar durende muzikale carrière verschenen er in totaal vijftien albums van ‘The Jazz Butcher’ waarvan de meeste uitkwamen in de eerste dertien jaar na de oprichting van de band. Het was ook al van 2012 geleden dat het vorige album “Last Of The Gentlemen Adventurers” was verschenen.

Twee van de songs op dit in de zomer van 2021 met producer Lee Russell opgenomen album hebben we hier toegevoegd op twee video’s: een audiovideo van het als single uitgebrachte nummer “Time” en een live-opname waarbij Pat Fish het liedje “Never Give Up” in een akoestische setting brengt tijdens een optreden in Frankrijk. In enkele liedjes op deze allerlaatste plaat verwijst Pat Fish naar de vergankelijkheid van het leven en naar een steeds dichterbij komende dood. In de song “Time” zingt hij op profetische wijze ‘My Time Ain’t Long, Fishy Go To Heaven’ alsof hij toen al besefte dat zijn tijd om heen te gaan bijna gekomen was.

De albumopeningstrack “Melanie Hargreaves’ Father’s Jaguar” en ook de titelsong “The Highest In The Land” worden gepresenteerd als jazzy swingnummers, terwijl melodieuze liedjes zoals “Sea Madness” en “Amalfi Coast May 1963” naast enkele tekstueel persoonlijke songs als “Never Give Up” en het intieme “Goodnight Sweetheart” of het rockende “Running On Fumes” en “Sebastian’s Medication” de tracklijst van deze plaat vervolledigen. ‘R.I.P. Pat Fish and stay for always remembered as ‘The Jazz Butcher’.

(valsam)