LOVELAND DUREN – ANY SUCH THING

Artiest info
Website
facebook
Label: Edgewood Recordings

Vicki Loveland is een zangeres, songschrijfster en producer uit Jacksonville, Florida. Als dochter van een in een big band zingende moeder en een vader die DJ was op een lokaal radiostation kreeg ze de muziekmicrobe al van jongs af aan te pakken. Dat ze reeds op 14-jarige leeftijd als professionele zangeres begon op te treden hoeft dan ook niet te verbazen. Ze trad regelmatig op met soul-, funk- en bluesartiesten en ze speelde als sessiemuzikante in opnamestudio’s in Memphis, Tennessee mee op albums van o.a. Isaac Hayes, Rufus Thomas, Alex Chilton en ‘The Box Tops’. Ze studeerde daarnaast ook nog af aan de universiteit van Memphis met een diploma in de muziek- en opnametechnologie.

Van Duren was een zanger en multi-instrumentalist uit Memphis die er als soloartiest vier albums heeft uitgebracht en die ook meespeelde op tal van platen van andere artiesten. Gedurende 17 jaar maakte hij deel uit van het kwartet ‘Good Question’ waarmee hij een serie albums opnam en veelvuldig optrad in Tennessee en andere aanleunende staten in het zuiden van Amerika. Ook hij speelde mee op albums van enkele beroemdheden zoals Ringo Starr, Billy Swan en Rufus Thomas. Er werd in 2019 met “Waiting: The Van Duren Story” zelfs een documentaire over zijn leven en zijn carrière gemaakt waarvoor hijzelf een album als soundtrack heeft opgenomen.

Vicki Loveland en Van Duren vonden elkaar via via en ze besloten om zo’n tien jaar geleden als duo te gaan optreden en platen te gaan opnemen onder de naam ‘Loveland Duren’. Tot op heden heeft dat geleid tot drie studioalbums met eerst “Bloody Cupid” in 2013, gevolgd door “Next” in 2016 en nu hun derde album samen “Any Such Thing” dat in oktober 2021 in de USA werd gereleased. De plaat bevat tien nummers die sterk variëren qua stijl en gaan van rock over pop naar soul met tussendoor zelfs een kort uitstapje naar R&B.

Volgens de Amerikaanse vakpers is “Any Such Thing” het beste werk dat er tot op heden al uit de koker van ‘Loveland Duren’ is gekomen en ook wij kunnen die gedachtengang best wel volgen. Luister misschien eerst eens naar de twee liedjes uit dit album die we op de video’s hebben meegegeven: eerst is er de emotionele single “Within Crying Distance” en daarna een audiovideo van de ballad “Where Are We Going?” die door Van Duren als leadzanger wordt gezongen.

Het meeste vocale werk op dit album wordt geleverd door Vicki Loveland terwijl Van Duren het snarenwerk op akoestische en elektrische gitaren en basgitaar voor zijn rekening neemt, maar ook plaatsneemt achter de toetsen van piano en orgel bij enkele nummers. De rockende openingstrack “Tumbledown Hearts” laat al meteen horen dat het ervaren duo in topvorm is, hetgeen ze meteen daarna bevestigen in het al even dynamische nummer “A Place Of No Place” waarin de bekende ‘Memphis Horns’-blazerssectie voor het eerst stevig van zich laat horen.

De andere instrumentalisten die ‘Loveland Duren’ in de opnamestudio op dit album begeleiden zijn bassist Adam Holton, drummer Ian Duren, gitarist Adam Hill en pianist Liam Grundy met voor enkele specifieke nummers gastmuzikanten op blazers, strijkers, pedal steelgitaar en Hammond B3-orgel. Naast de reeds hierboven vermelde songs tippen we ook nog op de swingende nummers “Ain’t It Pretty To Think So”“ en “Bridges Had To Burn” of de romantische slotballad “Ending Again” om uit dit album gedraaid te worden op de betere radiostations.

(valsam)