THE DAMN TRUTH – NOW OR NOWHERE

Artiest info
Website
facebook
Label: Spectra Musique

‘Ik spreek de waarheid en niets dan de waarheid, zo helpe mij God’ is de eed die getuigen in een rechtszaak voor het hof moeten uitspreken vooraleer ze hun visie op de aangeklaagde feiten mogen verkondigen. De Canadese hardrockgroep ‘The Damn Truth’ (‘de verdomde waarheid’) uit Montreal durven we toch een beetje in vraag stellen als het over het verkondigen van de enig echte waarheid gaat, want in de wereld van het hardrockgenre wordt dat niet altijd even nauw genomen. Anderzijds verdient ‘The Damn Truth’ misschien toch wel het voordeel van de twijfel want de meeste liedjes op hun recent verschenen album “Now Or Nowhere” lijken op het eerst zicht toch vrij onschuldig te zijn. Met songtitels als “Lonely”, “Only Love” en “Look Innocent” zullen ze op deze plaat wel met goede bedoelingen naar buiten willen komen.

‘The Damn Truth’ bestaat uit vier leden met Lee-La Baum als leadzangeres en spelend op gitaar en tamboerijn, haar levenspartner Tom Shemer op leadgitaar, keyboards en mandoline, PY Lettelier op basgitaar en Dave Traina op drums. Het album “Now Or Nowhere” bevat negen nummers die allemaal door de bandleden zelf werden gecomponeerd en ingespeeld. Al van bij het begin wordt de beuk er ingegooid met de energieke eerste single “This is Who We Are Now”, hun visitekaartje dat u op de eerste video kunt beluisteren. Daarna brengt de band een wat melodieuzer rocknummer in de song “Tomorrow” (zie 2e video) en de nieuwste single “Only Love” staat op de tracklijst op een derde plaats en vormt ook de inhoud van de derde ‘lyrics’-video bij deze recensie.

“Now Or Nowhere” is het derde studioalbum van ‘The Damn Truth’ en de plaat werd omwille van de coronapandemie in twee verschillende studio’s opgenomen: zes tracks in de ‘The Warehouse’-studio van Bryan Adams in Vancouver met Bob Rock als producer, iets wat die eerder ook al deed voor o.a. ‘Metallica’, ‘Aerosmith’ en ‘Bon Jovi’. De overige drie nummers kwamen noodgdwongen tot stand in een andere studio in Montreal met Jean Massicotte in de producersstoel.

De bandleden van ‘The Damn Truth’ beschouwen zichzelf in de eerste plaats als hippies die zich tot het hardrockgenre hebben bekeerd. De nummers op “Now Or Nowhere” ambiëren hoop en positiviteit uit te stralen in deze moeilijke tijden. Hun met de sound van o.a. ‘Led Zeppelin’ vergelijkbaar geluid moet de fans alle ellende doen vergeten, althans toch voor de volle 40 minuten dat deze plaat duurt. Nummers als “Look Innocent” en rockballad “Everything Fades” zullen daar ongetwijfeld toe bijdragen en tussendoor kan lekker ongestoord uit de bol gegaan worden op stevig rockende tracks als “The Fire”, “Full On You” en albumafsluiter “Shot’em”. In april en mei kunt u deze Canadese rockers zelfs live gaan bekijken tijdens hun twee geplande concerten in België en Nederland.

(valsam)