FUCCELLI FISARMONY ORCHESTRA - LINAURA

Artiest info
 
facebook
Label : Alfa Music
Distr. : Xango

Om de muziek op dit album te rubriceren valt niet mee, er staat muziek op van Ennio Morricone, Astor Piazolla, Gioachino Rossini, Guido Maria Ferilli, Roberto Fuccelli en Richard Galliano, daar valt geen duidelijk etiket op te plakken. Één ding is duidelijk, het draait hier vooral om de accordeon, in het Fuccelli Fisarmony Orchestra zijn er zelfs 12 te horen ! Roberto Fucelli is de leider van het Fisarmony Orchestra , arrangeur en accordeonist. Het album vangt aan met “Inner Gravity” een stuk van de Zwitserse componist Frank Cesarini, het complete orkest is hier te horen met een gastrol voor de uitmuntende Italiaanse trompettist Fabrizio Bosso die ervoor zorgt dat het openingsnummer duidelijk het predicaat jazz verdient.

Het album vervolgt met “Pirati dei Caraibi ” van de Duitse filmmuziek componist Klaus Badelt, hier spelen de accordeons een hoofdrol, absoluut geen zware kost maar eerder vrolijke klanken die uitnodigen tot een dansje. Daarna is het de beurt aan de geweldige muziek van Ennio Morricone met “C’era una volta in America” oftewel “Once upon a time in America”, melancholieke accordeon klanken en de stem van de klassieke zangeres Valentina Rossi die zorgt voor instant kippenvel. In “Primavera Portena” van Astor Piazolla horen we niet alleen de stem van Rossi maar ook solo’s van Valentina Cesarini op accordeon en Fabrizio Bosso op trompet, bij dit soort meeslepende muziek hou ik het niet droog, geweldig. Het titelnummer “Linaura” van Roberto Fuccelli is vernoemd naar zijn twee dochters Linda en Aurora, het is weer een meeslepend muziekstuk met weer uitmuntend spel van trompettist Fabrizio Bosso, Fuccelli op accordeon en Arturo Valiante op piano.

Klassieke klanken horen we in “L’Italiana in Algeri” van Rossini het orkest is hier op volle oorlogssterkte met veel ruimte voor de accordeons, het is strijdbare muziek, maar ook uiterst vrolijk, het komt uit de komische opera met dezelfde naam, live moet dit een feest zijn, maar dat is het ook op de cd ! “Un amore così grande” is alleen al een genot om te beluisteren door de geweldige ontroerende stem Valentina Rossi, klassiek ongeschoolde luisteraars overtuig jezelf en laat je meevoeren op de klanken van dit prachtige liefdeslied ! Voor mij het hoogtepunt van dit verrassende album. De laatste drie nummers zijn onderdeel van “Opale Concerto” geschreven door de Franse meester- accordeonist Richard Galliano, “Movemento I, II en II “ zijn de titels. Het is een ware tour de force voor accordeon met Roberto Fucelli en Valentina Cesarini in de hoofdrollen, zie ook het Youtube filmpje. Allemaal geweldige muziek, een luisterbeurt meer dan luisterwaardig !

Belangrijkste muzikanten :
Terukazu (viool), Ivo Scarponi (cello), Pierluca Cesarini (gitaar), Ettore Rivarola(trompet) Arturo Valiante en Frederico Gill (piano), Vakentina Rossi (zang), Tommaso Sansonetti (drums, percussie), Steve Laye(contrabas). Fisaminiche : Valentina Cesarini, Andrea Cruciani, Tiziana Frattali, Frederico Gili, Matteo Marinelli, Francesco Moretti, Sara Moretti. Diettore, Fisarmonica solista : Roberto Fuccelli.

Jan van Leersum.