NATION OF LANGUAGE – A WAY FORWARD

Artiest info
Website
facebook
Label: Play It Again Sam / PIAS

New Wave en Indie Pop is de sound die te horen valt op het nieuwe album “A Way Forward” van de Amerikaanse formatie ‘Nation Of Language’ uit Brooklyn, New York. De drie groepsleden met zanger, gitarist en keyboardsspeler Ian Richard Devaney, zijn partner en synthesizerspeelster Aidan Noell en bassist Michael Sue-Poi vormden dit trio in 2016. Devaney en Sue-Poi maakten voordien al deel uit van de gitaarrockband ‘The Static Jacks’ maar die hield het reeds voor bekeken na het uitbrengen van hun tweede plaat.

Ian Devaney beweert in interviews dat hij tot het maken van eigen muziek op zijn keyboards bekeerd werd na het horen van de opzwepende hitsong “Electricity” van de Britse elektropopformatie ‘Orchestral Manoeuvers In The Dark’. Toen ‘Nation Of Language’ een feit was geworden bracht het New Yorkse trio eerst een aantal singles op de markt vooraleer in de lente van 2020 hun officiële debuutalbum “Introduction, Presence” uit te brengen.

“A Way Forward” is het nieuwe album van ‘Nation Of Language’ dat in november 2021 verscheen en bestaat uit tien zeer dansbare tracks die door de drie bandleden samen werden gecomponeerd. Op de video bij deze recensie kunt u een volledig minioptreden van de groep zien en horen, een concert dat ze op 13 oktober van vorig jaar hebben gespeeld in de studio van het publieke radiostation ‘KEXP’ in Seattle. Daarbij speelden ze met “Across That Fine Line”, “Wounds Of Love” en “This Fractured Mind” drie nummers uit hun nieuwe album en ze sluiten af met de song “The Wall & I”, een erg mooie track uit hun debuutplaat die in 2020 als single was uitgebracht.

De stem van Ian Devaney zal bij de geoefende luisteraar wellicht meteen herinneringen oproepen aan die van ‘The National’-leadzanger Matt Berninger en dat die stem geweldig goed past bij de muziek die ‘Nation Of Language’ op “A Way Forward” brengt kunnen we op haast elke van de tien tracks van dit album vaststellen. De gelijkenissen tussen hun werk en dat van Britse New Wave- en synthesizers hanterende popgroepen als ‘Depeche Mode’, ‘Human League’, ‘Joy Division’, ‘New Order’ en ‘OMD’ zijn om de haverklap te ontdekken op de uitstekende nummers van dit album.

Naast de liedjes die ze tijdens hun concert op de video brengen kunnen we evenzo hard genieten van de sober startende openingstrack “In Manhattan” en van de in een trager tempo gebrachte songs “Miranda” en “The Grey Commute”, naast “Whatever You Want”, het schitterend georkestreerde “A Word & A Wave” en de met het monotone tikken van een klok startende albumafsluiter “They’re Beckoning”. De sfeervolle melancholie, de emoties en de oprechte zielenroerselen van deze band weerspiegelen in elk zeer sterk gezongen nummer van deze warm aan te bevelen tweede plaat van ‘Nation Of Language’, een groep die we heel graag eens live aan het werk zouden willen horen in onze Europese concertzalen. Laat dit een dringende of dwingende tip van ‘Rootstime’ zijn voor alle organisatoren.

(valsam)