THOMAS ABBAN – THE SPIRITUALIZER

Artiest info
Website
facebook

 

Thomas Abban is een 25-jarige Britse folk- en popzanger die opgroeide in Wales maar op 12-jarige leeftijd naar Amerika verhuisde om er in Minneapolis te gaan wonen. Hij leerde er op gitaar spelen en ging zich initieel toeleggen op het brengen van bluesmuziek. Als 17-jarige ging hij optreden in lokale koffiehuizen waar hij gedurende zeer lange sessies ook folk- en progressieve rockmuziek begon te spelen. In 2017 verscheen zijn debuutalbum “A Sheik’s Legacy” en wij hebben hier de opvolger van die plaat toegestuurd gekregen voor het schrijven van een recensie.

Titel van dit vijftien nummers tellende album is “The Spiritualizer”. Thomas Abban schreef de teksten en de muziek van alle songs die hij ook volledig alleen heeft ingespeeld in de opnamestudio en hij arrangeerde, mixte en producete deze plaat eveneens helemaal op zijn ééntje. Dat betekent echter niet dat het om een akoestische of minimaal georkestreerde plaat gaat want een heel arsenaal aan instrumenten passeerde de revue bij de opname van “The Spiritualizer”.

Ook tussen de liedjes zelf is er een ruime variatie van songstijlen en ritmes zoals uzelf zal kunnen vaststellen op de twee video’s bij deze recensie. Het zijn door Thomas Abban live gebrachte uitvoeringen van de ballad en eerste single “Surrender Song” en van het knappe popnummer “The One”. Maar daarmee mogen we niet voorbijgaan aan de andere mooie nummers op deze plaat zoals “The Cure”, “Feel Good Myth Man Mysterious”, “100 Balloons”, “Hallelujah”, “High Moon” en de lo-fi ballads “Image” en “Last Ship”. De rode draad doorheen heel wat van de liedjes op “The Spiritualizer” kan worden gevonden in religie, mythologie en liefde. Het zijn dan ook onderwerpen die altijd al in de interessesfeer van Thomas Abban hebben gelegen en die nu dus dienst doen voor de nummers op deze nieuwe tweede plaat van dit grote singer-songwritertalent.

(valsam)