STEVE MCCORMICK – STARS AND CHANDELIERS

Artiest info
Website
facebook

 

De vanuit Los Angeles, Californië opererende folk-, country- en Americana-zanger en songschrijver Steve McCormick is bij ons al lang geen onbekende meer. We hebben hier in de voorbije jaren al meerdere van zijn mooie soloalbums mogen recenseren voor ons favoriete magazine. Zijn muzikale invloeden komen van grote namen zoals Ry Cooder, Townes Van Zandt, Steve Earle en Lowell George, de op amper 34-jarige leeftijd in 1979 aan drugs, hepatitis en obesitas overleden charismatische frontman van de legendarische Amerikaanse rockgroep ‘Little Feat’.

Dat al deze invloeden prachtige liedjes voor Steve McCormick opleveren staat dan ook buiten kijf. Dat kunnen we ook nu weer horen in de vijftien songs die hij in zijn eigen ‘Studebaker Sound’-studio heeft opgenomen en geproducet voor zijn nieuwste album “Stars And Chandeliers”. Veertien van die tracks zijn geheel van eigen makelij en de enige gecoverde song is een indrukwekkende verpersoonlijkte versie van het nummer “Fruits Of My Labor”, één van de mooiste nummers uit het in 2003 verschenen album “World Without Tears” van Lucinda Williams.

Steve McCormick heeft in de voorbije jaren drie EP’s uitgebracht met “The Tripping Years”, “The Laws Of Love” en “We Speak In Tongues” en dus is “Stars And Chandeliers” zijn eerste echte full-cd sinds vele jaren. Misschien heeft die lange pauze wel bijgedragen aan de kwaliteit van de vijftien liedjes op dit nieuwe album want genieten kunnen we hier van elk nummer gedurende in totaal 65 minuten. Het begint allemaal met het melodieuze “Say A Prayer For New York City” waarop hijzelf erg knap op Hammond B3-orgel speelt en Daryl Johnson op basgitaar en Bryan Smith op drums spelen terwijl Stanley Behrens een gesmaakte solo op saxofoon als intermezzo mag spelen.

Met het nummer “Hello, Hello” staat er een toekomstige klassieker op nummer twee van de tracklijst van deze plaat. Voor het op de eerste video te horen nummer “Lying On The Bottom” verkoos Steve McCormick de ‘Delta Blues’-sound waarna hij de emotionele toer opgaat in de wondermooie country-tearjerker “My Oh My” met Eric Heywood op pedal steel en Amilia K. Spicer en Heather Donavon als backing vocalisten.

De bluesklanken worden dan weer bovengehaald voor “One Unbelievable Girl” en het stompende bluesgitaarnummer “Early In The Morning” terwijl de song “No Love Lost” met zijn blazers ons terug meeneemt naar de soulsound die we kennen van ‘Muscle Shoals’. Van de vijf nog resterende nummers op “Stars And Chandeliers” verkiezen we “Since I Fell”, countryballad “High Horses” en het heerlijk rustige “Souvenirs” (zie audiovideo) om in de volgende weken nog een aantal keren op hoog volume door de speakers van onze stereoinstallatie te jagen.

(valsam)