JOHNNY O’NEIL – TRUTH OR DARE

Artiest info
Website
facebook

 

“Truth Or Dare” is het eerste soloalbum van gitarist Johnny O’Neil, de medeoprichter en centrale figuur van de Amerikaanse hardrockformatie ‘Dare Force’ uit de staat Minnesota. Vanzelfsprekend staat het luidere gitaarspel van deze muzikant ook nu weer prominent vooraan op de negen tracks die hij voor dit debuutalbum heeft opgenomen. Hij speelt ook alle gitaren die op deze nummers te horen zijn zelf in, zowel leadgitaar, slidegitaar, akoestische gitaar en basgitaar, terwijl zijn vriend Joachim Baeker het drum- en percussiewerk voor zijn rekening heeft genomen.

Er zijn ook wel enkele gastmuzikanten voor de opname in de studio komen opdagen zoals toetsenist Danny Peyronel van de Britse hardrockformatie ‘UFO’ voor de nummers “Down And Round”, “Temple” en “Revolution” en drummer Mark Miller voor de song “Tell Me What You Think You Know”. Album co-producer Brian Bart en ook al lid van ‘Dare Force’ doet de backing vocals bij het nummer “Revolution”, een melodieuze en langzaam exploderende remake van de “Beatles’-klassieker, terwijl John Damman meezingt op “Snake In The Grass”, de eerste staalharde single die uit dit album werd getrokken.

Andere tracks uit deze plaat zijn de symfonische rocker “Temple”, het in ‘Judas Priest’-stijl gepresenteerde progressieve rocknummer “Comin’ For You”, het op een catchy riff geënte “Down And Round” en het op akoestische gitaar gespeelde instrumentale “Ode To Mark” voor zijn overleden vriend Mark Damman. Verder is er aan het einde van het album de stuwende instrumentale gitaarrocker “World Run Amuck” en het op een stevige beat gebrachte nummer “Red Suns In The Sky” dat u op de video bij deze recensie kunt beluisteren. De powertracks volgen elkaar heel snel op bij dit album dat eigenlijk een begrijpelijke verderzetting is van het werk dat Johnny O’Neil eerder heeft gebracht als gitarist met zijn vertrouwde hardrockband ‘Dare Force’.

(valsam)