RUSSELL JAMES – FEEL YOUR PAIN

Artiest info
Website
facebook

 

Met singer-songwriter Russell James zijn we aanbeland in het ongeveer 60.000 inwoners tellende stadje Corvallis in de Amerikaanse staat Oregon. Die-hard muziekkenners hebben misschien al van hem gehoord als oprichter van de Americana-formatie ‘The Porter Draw’ uit Albuquerque, New Mexico die van 2008 tot 2016 vijf albums onder zijn lidmaatschap heeft uitgebracht. Daarna bracht hij als soloartiest vier traditionele folkplaten uit met de EP "Rise + Seasons" in 2016, "Wave/Water" in 2018 en "Pay Attention" in 2019, het jaar dat hij ook nog het wat afwijkende album "Alarms: Ambient I" heeft gelanceerd.

De veel te lang durende coronapandemie zorgde ervoor dat er geen optredens voorzien waren waardoor Russell James heel veel tijd kreeg om nieuwe nummers te componeren die hij nu heeft opgenomen voor zijn recentste album “Feel The Pain” dat begin december 2021 is uitgebracht. Negen erg mooie songs zorgen daarop voor 33 minuten muzikaal genieten van het werk van deze artiest die gehandicapt en ook autistisch is, iets wat volgens hemzelf noodzakelijk is om goede muziek te kunnen schrijven en die songs ook zelf op de podia te komen brengen.

In de songteksten durft hij nogal eens autobiografisch te worden en openlijk te spreken over zijn autisme, zijn trauma’s en emoties en de meer duistere hoeken in zijn bestaan. Toch vinden wij de meeste van de negen liedjes op “Feel Your Pain” hoopgevend en positief. Op de video’s bij dit verhaal hebben we daarom twee heel mooie liedjes uit dit album geselecteerd met eerst “The Morning Singer” en daarna “History Of Crime”.

De muzikanten die de op gitaren spelende Russell James in de opnamestudio hebben bijgestaan zijn bassist Justin McLaughlin en drummer Matthew Tobias. Er waren ook enkele gastmuzikanten die een bijdrage afleverden aan één of meerdere nummers zoals de op pedal steelgitaar spelende Alex McMahon in “History Of Crime” en “The Morning Singer”, Ben Wood op banjo bij de liedjes “Somewhere In America” en “A Quiet Life”, Gordon Withers op cello in de song “I’ll Be Your Man” en zangeres Meredith Wilder die subtiele backing vocals aflevert bij het nummer ‘The Morning Singer”.

Eén van de mooiste liedjes is volgens ons “The Poet” waarin de aandachtige luisteraar de emotionele betrokkenheid van Russell James bij het bezongen onderwerp kan horen en voelen. Ook het op een eenvoudig maar catchy ritme gebrachte “Tremor Of War” kan op onze algehele goedkeuring rekenen. Het werk van deze Russell James doet ons bij beluistering van dit album een paar keer denken aan vergelijkbare songs van collega’s singer-songwriters zoals Bob Dylan, Bruce Springsteen of Israel Nash. De twee albumafsluitende nummers “I’ll Be Your Man” en “My Hands Are Tied” zijn daarvan volgens ons het meest voor de hand liggende bewijs. Het album “Feel Your Pain” is gewoonweg een ijzersterke plaat en een artistieke mijlpaal in de beloftevolle muzikale carrière van deze Russell James.

(valsam)