MISTY RIVER – PROMISES

Artiest info
Website
facebook
Label: The Workshop

‘Misty River’ is de dochter van een Ierse vader en een moeder uit Trinidad. Het is de artiestennaam van Carmen Phelan die gehuwd is met producer Adam Morley en samen met hem in Londen woont. Ze trokken samen naar Nashville, Tennessee waar ze nu ook haar debuutalbum “Promises heeft opgenomen. Door haar afkomst zijn de culturele invloeden zeer divers: van haar vader erfde ze de liefde voor de Ierse folkmuziek waardoor ze leerde te spelen op viool en ze op tournee mocht gaan met groepen als ‘The Corrs’ en ‘The Kooks’ en met zangeres Sinead O’Connor.

Na de chronische genetische ziekte ‘Ehlers-Danlos Syndroom’ te hebben gekregen besloot de toen dertigjarige Carmen Phelan om zelf liedjes te gaan schrijven die nu aan de basis liggen voor de tracklijst van het album “Promises” dat ze als ‘Misty River’ heeft uitgebracht. Acht zelfgeschreven traditionele roots- en Americana-nummers zijn op deze 30 minuten durende plaat terecht gekomen. Het zijn songs die ze met zeemzoete en soms kinderlijk klinkende stem zingt en waarin oprechte uit haar persoonlijke leven gegrepen songteksten als onderwerp dienst doen.

Helemaal aan het einde van dit album brengt ze het nummer “Take This Dance”, een liedje dat zowel in de ‘Oscar’-winnende film “A Phone Call” als in de prijzen winnende ‘Netflix’-documentaire “A Secret Love” te horen is. Zelf zegt ‘Misty River’ dat haar muziek beïnvloed werd door artiesten die ze tijdens haar jeugdjaren in Engeland en Amerika veelvuldig te horen kreeg dankzij haar ouders. Dat gaat van ‘The Rolling Stones’, ‘The Band’ en ‘Fleedwood Mac’ tot de Ierse folkgroep ‘The Dubliners’ en soul- en R&B-zangeres Roberta Flack.

Met het openingsnummer “Rain” wordt al meteen de toon gezet voor het hele album. Daarna volgt het mooie door pedal steelgitaar begeleide countryliedje “Walk Me To The River” dat als eerste single uit dit album werd getrokken en dat u op de eerste video kunt beluisteren. Die pedal steelgitaar speelt ook een prominente rol in het volgende nummer “Running On Empty”, een emotionele ballad die ‘Misty River’ met veel gevoel en inleving zingt, net als bij het liedje “Wishing On A Wrong Star” dat daarna te horen is.

Tussen deze acht songs kunnen we geen zwakkere track terugvinden maar wel nog het meest sterke liedje zijnde de langzaamaan crescendo groeiende albumtiteltrack “Promises” waarmee we u via de tweede video zullen proberen te overtuigen van de kwaliteiten van dit eerste album van ‘Misty River’. We hopen samen met haar dat ze haar ziekte voldoende onder controle zal kunnen houden en dan ook nieuwe songs kan schrijven voor haar volgende album dat we ten gepaste tijde dan ook met veel plezier aan u zullen voorstellen op deze recensiepagina’s.

(valsam)