KARI ARNETT – WHEN THE DUST SETTLES

Artiest info
Website
facebook

 

Het aanbod van muzikaal werk dat we hier toegestuurd krijgen van public relations-agentschap ‘Tinderbox Music’ komt vaak van artiesten uit de Amerikaanse staat Minnesota en haar hoofdstad Minneapolis waar ‘Tinderbox Music’ gehuisvest is. Dat is ook de woonplaats van zangeres en songschrijfster Kari Arnett die weliswaar is opgegroeid in het landelijke deel van de staat Wisconsin waar ze haar talent als componiste ontdekte en ook leerde om zichzelf op piano te begeleiden. Op latere leeftijd als twintiger kwam daar ook het bespelen van de gitaar bij en met die twee instrumenten begon ze op te treden op diverse podia in de Verenigde Staten.

De muziek van Kari Arnett hoort thuis in de genres folk, country en Americana die uitermate geschikt bleken te zijn voor haar verhalende liedjes over liefde, verliefdheid, eenzaamheid en verlies. In de vakpers wordt haar werk wel eens vergeleken met dat van andere vrouwelijke singer-songwriters als Gilian Welch, Neko Case en Emmylou Harris. In 2015 bracht zij haar eerste plaat uit met de EP “Midwestern Skyline” en eind 2018 verscheen haar eerste full-cd “When The Dust Settles” die we hier wat intensiever onder de loep zullen nemen.

Het album bevat elf zelfgeschreven liedjes van Kari Arnett die zeer radiovriendelijk zijn en vlot in het gehoor liggen. Onze favoriete tracks uit deze overwegend rustige songs bevattende plaat zijn de ballads “Blood And Bones”, het emotievolle “One More Chance”, “Breaking Is Easy”, “Starting Over”, “Tired Of This Town” en vooral “Only A Woman” dat u op de video in een live gebrachte uitvoering door Kari Arnett kunt horen. In die song vertelt ze over hoe de vrouw nog steeds een minderwaardige rol wordt toebedeeld in de Amerikaanse gemeenschap, iets wat deze sekse volgens haar niet langer hoeft te accepteren.

Producer van “When The Dust Settles” was Danny O’Brien. Naast haar zangwerk speelt Kari Arnett op dit album ook op akoestische gitaar en speelt Haley Rydell op viool, Jay Scabich op elektrische gitaren, Andy Schuster op bas, Alexander Young op drums, Aaron Fabbrini op pedal steel en Ben Cook-Felt op toetsen. Aan het einde van deze sfeervolle plaat keert deze zangeres voor de twee songs “The War” en afsluiter “When You Were Mine” nog even terug naar de intieme sfeer die ze voor de meeste liedjes op het album heeft gereserveerd. Met de melding ‘Hoog tijd voor een opvolger’ zouden we deze recensie dan ook graag willen afsluiten.

(valsam)