ORELSAN – CIVILISATION

Artiest info
Website
facebook
Label: Wagram Music
distr. : PIAS

De Franstalige muziek doet het tegenwoordig zeer goed in Vlaanderenland. Denk maar aan het succes van artiesten als Angèle en Stromae. Een andere naam die ons binnenkort veelvuldig zal gaan bereiken is die van ‘Orelsan’. Dat is het pseudoniem van de 39-jarige Franse rapper, songschrijver, acteur, filmregisseur en platenproducer Aurélien Cotentin.

Naast zijn werk als soloartiest is hij ook nog actief als 50% van het Franse hiphopduo ‘Casseurs Flowters’, samen met rapper ‘Gringe’ aka Guillaume Tranchant. In eigen land heeft ‘Orelsan’ al vier albums op zijn naam staan met debuutplaat “Perdu D’Avance” uit 2009 en de daaropvolgende platen “Le Chant Des Sirènes” uit 2011, “La Fête Est Finie” uit 2017 en het in november 2021 uitgebrachte album “Civilisation” dat we hier voor u wat nader onder de loep zullen nemen.

In de vakpers wordt ‘Orelsan’ wel een vergeleken met de blanke Amerikaanse rapper ‘Eminem’, met dien verstande dat hij zijn rapwerk niet in het Engels maar in de Franse taal uitvoert. Op het nieuwe album “Civilisation” brengt hij in totaal vijftien nummers waarin hij soms wild tekeer gaat tegen de maatschappij maar ook zingt over zijn engagement voor het leven en zelfs enkele liedjes brengt voor zijn geliefde. Het is misschien ook wel vermeldenswaardig om te zeggen dat het nummer “Dernier Verre” door ‘Orelsan’ werd gecomponeerd in een samenwerking met de Amerikaanse vedette Pharrell Williams die bij ons vooral gekend is van zijn wereldhit “Happy”.

Vanzelfsprekend moet je als luisteraar voldoende geschoold zijn in de Franse taal om helemaal mee te zijn met de verhalen die ‘Orelsan’ in deze nummers probeert te vertellen. Wij zijn geen echte fans van rapmuziek en laten de beoordeling van deze nieuwe plaat dan ook graag over aan hen die hun gading wel kunnen vinden in dit muziekgenre. De twee video’s bij dit verhaal kunnen u daarbij misschien een beetje behulpzaam zijn: op de eerste video brengt hij het nummer “Jour Meilleur” en op de tweede video kunt u luisteren naar zijn song “L’Odeur De L’Essence”.

(valsam)