PUBLIC SERVICE BROADCASTING – BRIGHT MAGIC

Artiest info
Website
facebook
Label: Test Card Recordings
distr.: PIAS

‘Public Service Broadcasting’ is de naam van een driekoppige indie rock en krautrock spelende muziekgroep met zijn oorsprong in Londen en bestaat uit J. Willgoose, Esq. die op gitaar, banjo en andere snaarinstrumenten speelt, Wrigglesworth die op piano en drums speelt en J.F. Abraham die basgitaar, drums en flugelhorn speelt. Alle drie zijn ze in de ban van elektronische postrockmuziek waarin regelmatig allerlei samples ingesloten worden.

J. Wilgoose, Esq. was oorspronkelijk het enige lid van ‘Public Service Broadcasting’ toen hij in 2009 debuteerde en enkele EP’s heeft uitgebracht. Toen ze een echte groep zijn geworden werden vier albums opgenomen en uitgebracht met eerst “Inform-Educate-Entertain” uit 2013, gevolgd door “The Race For Space” uit 2015 en “Every Valley” uit 2017. De meest recente release is het album “Bright Magic” dat in september 2021 uitkwam en het onderwerp van deze recensie uitmaakt.

Deze plaat werd opgenomen in de wereldberoemde ‘Hansa Studios’ in Berlijn waar o.a. ook de albums “Achtung Baby” van ‘U2’ en de platen “Heroes” en “Low” van David Bowie tot stand zijn gekomen. In de zomer van vorig jaar werd er een eerste single uit dit nieuwe album “Bright Magic” van ‘Public Service Broadcasting’ getrokken met de op de tweede video te horen track “People Let’s Dance” die werd opgenomen met ‘EERA’, de Brits-Noorse zangeres aka Anna Lena Bruland die later ook nog zingt op het etherisch dromerige nummer “Gib Mir Das Licht”. Het trio speelt normaal gezien enkel instrumentale muziek maar voor enkele nummers uit deze plaat nodigden ze gasten uit die het vocale gedeelte voor hun rekening namen.

Zo horen we in het nummer “Der Rhythmus Der Maschinen” de Duitse gitarist en zanger Blixa Bargeld die bekend is van zijn participatie in de groep ‘Einstürzende Neubauten’ en als gitarist in ‘Nick Cave And The Bad Seeds’. Voor het op de eerste video te horen nummer “Blue Heaven” dat vertelt over het leven van Marlene Dietrich werd Andreya Casablanca gevraagd als zangeres. Zij vormt normaliter de helft van het Berlijnse indieduo ‘Gurr’.

Voor de albumafsluitende track “Ich Und Die Stadt” komt de 46-jarige Duitse actrice Nina Hoss haar vocale bijdrage afleveren. Berlijn was trouwens de locatie waarnaar J. Willgoose, Esq. van april 2019 tot januari 2020 verhuisde om dit hele album op te nemen. Deze Duitse hoofdstad en zijn rijke culturele geschiedenis vormde voor hem de belangrijkste inspiratiebron voor de elf in het Engels en Duits gebrachte elektropop- en postrock-nummers op het heel speciale en excentriek aandoende album “Bright Magic”.

(valsam)