MAMA’S JASJE – SPIEGEL

Artiest info
Website
facebook
Label: PIAS

In 1990 begon Peter Vanlaet aan zijn muzikale loopbaan onder de groepsnaam ‘Mama’s Jasje’ met de hitsingle “Zo Ver Weg”. Vorig jaar werd dat jubileum omwille van de coronacrisis in mineur gevierd want hij was van plan om een hele reeks optredens doorheen Vlaanderen af te werken. Maar hij moest het vieren beperken tot het uitbrengen van een verzamelalbum “30 Jaar Mama’s Jasje – De Jaren Van Verstand” met op één cd alle hits die ‘Mama’s Jasje’ in die voorbije drie decennia in de hitlijsten heeft gezongen, aangevuld met een tweede cd met tien nieuwe songs die Peter Vanlaet voor zijn nieuwe plaat “De Jaren Van Verstand” heeft gecomponeerd.

De nu 54-jarige Peter Vanlaet heeft duidelijk nog geen intenties om te stoppen met het zingen en platen opnemen. Mede dankzij zijn deelname aan het VTM-programma ‘Liefde Voor Muziek’ stond hij in 2020 opnieuw in het middelpunt van de belangstelling en vond hij daarin de aanleiding om in 2021 weer een volledig nieuw album op te nemen en uit te brengen onder de titel “Spiegel”. Op die cd staan zeven nieuwe Nederlandstalige songs die door Peter Vanlaet zelf van teksten en muziek werden voorzien.

Daarnaast brengt hij op dit album ook acht coverversies van liedjes van andere artiesten die hij in de loop van vorig jaar voor ‘Joe’-radio heeft ingezongen. Het coverfestival begint met “Breekbaar”, een vertaling van het nummer “Fragile” van Sting uit 1987, gevolgd door “Zo Bijzonder” dat oorspronkelijk “Million Voices” heette en van ‘Otto Knows’ was maar hier vooral bekend is geworden in de Nederlandstalige versie van Gers Pardoel.

Verder vertaalde Peter Vanlaet de klassieker “Hallelujah” van Leonard Cohen die live op de eerste video te beluisteren is en hij brengt één Franstalige coverversie van het liedje “Et Si Tu N’Existais Pas” van Joe Dassin uit 1975. Het albumafsluitende liedje “Jij Doet Iets Aan Mij” is een bijna letterlijke vertaling van “You Do Something To Me”, een song van Paul Weller uit diens derde soloalbum ”Stanley Road” van 1995.

De Nederlandstalige nummers die Peter Vanlaet hier heeft gecoverd zijn “Mag Ik Dan Bij Jou” van Claudia de Breij uit 2011, een rockversie van “Domino” van ‘Clouseau’ uit 1990 en “Onderweg” van ‘Abel’ uit 2001. Het nieuwe album “Spiegel” opent met de eerste single “Lief”, een soulvol nummer dat we al sinds een tijdje regelmatig op ‘Radio 2’ konden beluisteren en dat u op de tweede video in een live gebrachte versie kunt horen. De break-up-song “Dat Jij En Ik Wij Niet Meer Zijn” is de eerste ballad op deze plaat en het op een stevige drumbeat rockende “Romantiek” willen wij als de volgens beste nieuwe eigen song vernoemen.

(valsam)