SIMON MAYOR & HILARY JAMES – WHEN SUMMER COMES AGAIN

Artiest info
Website
facebook
Label: Acoustics Records

Simon Mayor is één van de meest befaamde mandolinespelers in de wereld en hij componeert ook nummers die speciaal voor dat instrument bedoeld zijn. Hij bespeelt zijn instrumenten mandoline, mandola en mandocello voornamelijk in klassieke kringen en in het traditionele folkmilieu en zijn soloalbum “Music From A Small Island” werd als beste folkalbum van het jaar omschreven in de pers. Daarnaast speelt hij ook nog op gitaar, viool en fluit.

Hilary James is een folkzangeres die zich ook wel eens in jazz- en blueskringen ophoudt. Haar favoriete instrument is de akoestische gitaar en de bas, gaande van contrabas en gewone basgitaar tot de enorm grote mandobas. Ook zij heeft soloplaten gemaakt met het album “English Sketches” als meest recente release en ook zij speelt op dit album naast haar basinstrumenten op akoestische gitaar.

Samen hebben ze nu een dertien tracks tellend akoestische en traditionele folknummers bevattend album opgenomen en uitgebracht als ‘Simon Mayor & Hilary James’. “When Summer Comes Again” is de titel van die plaat waarop ze voornamelijk zelfgeschreven composities spelen naast enkele bewerkingen van folktraditionals en zelfs naar folk getransfereerde bewerkingen van klassieke composities. Dat zijn een versie van de rondo “Al Mio Bene” van Johann Christian Bach uit de 18e eeuw die Hilary James zingt en daarnaast ook één bewerking van Tchaikovsky’s 19e eeuwse pianocompositie “Barcarolle”, in dit geval het zesde stuk “June” in een reeks van twaalf en hier door het duo gespeeld op gitaar, mandoline, mandola en mandocello.

Eén van de middeleeuwse traditionals die ze bewerkt hebben is het nummer “Sumer Is Icumen In” dat we voor u op de bijgaande video hebben gereserveerd. Het manuscript met de tekst van dit nummer dateert van omstreeks 1260 en met dit nummer illustreren beide muzikanten hun voorliefde voor stokoude folkmuziek. Het is een muzikaal eerbetoon aan Reading Abbey ter gelegenheid van de 900e verjaardag van dit mannenklooster uit de 12e eeuw.

De albumtiteltrack “When Summer Comes Again” is een herbewerking van een nummer dat het duo al zo’n dertig jaar geleden heeft gecomponeerd en opgenomen. Ook het volgende nummer “The Buttermere Waltz” is eerder al in een mandolineversie verschenen op een soloalbum van Simon Mayor en wordt hier in een arrangement voor viool aangepast. Hetzelfde nummer wordt trouwens als bonustrack op deze plaat aangeboden in een live versie die gespeeld wordt op mandoline en gitaar. “Jockey To The Fair” is een bewerking van een 18e eeuwse folktraditional en “Jerry And Tom” is daarna een volledig instrumentaal nummer met Simon Mayor op viool en Hilary James op akoestische gitaar. Het enkel door gitaar begeleide “Linden Lea” is gebaseerd op een 19e eeuws gedicht van William Barnes en dat nummer wordt hier loepzuiver live gezongen door Hilary James.

(valsam)