GEORGE ENSLÉ – BE A BETTER ME

Artiest info
Website
facebook
Label: PuffBunny Records
Info: Hemifran

In de country- en folkscène van de jaren zestig waren o.a. Townes Van Zandt, Billy Joe Shaver en Guy Clark bij de populairste artiesten. Als die in Houston, Texas kwamen voor een optreden stond er dikwijls een nog piepjonge singer-songwriter voor hen op het podium. Dat was George Enslé, een artiest die meer dan vijftig jaar later nog altijd heel actief is in lokale clubs en concertzalen. Zijn debuutplaat “Head On” dateert al van 1980 en er volgden nog vele andere albums. Wij hebben nu zelfs een nieuwe plaat van hem in de bus gekregen die we hier van wat naderbij zullen evalueren.

“Be A Better Me” is de titel van het elf liedjes tellende album waarop de nu 73-jarige George Enslé tien eigen composities brengt en één coverversie van de alomgekende folktraditional “Down By The Riverside”. Hij begeleidt zichzelf bij optredens altijd al ‘finger pickend’ op akoestische gitaren met zes of twaalf snaren en hij leerde nog maar een paar jaartjes geleden ook om op piano te spelen. Die instrumenten bespeelt hij ook bij de songs op “Be A Better Me” maar er werden ook een serie ervaren Texaanse instrumentalisten uitgenodigd in de opnamestudio zoals gitaristen Greg Whitfield en Stephen Doster, contrabassist Terry Hale, dobro-, accordeon-, banjo- en pianospeler Greg Lowry en drie strijkers met violisten Nick Montopol en Camille Schiess en cellist Rylie Harrod. Voor de vrouwelijke backing vocals bij enkele nummers kon hij rekenen op Susan Lindfors.

In de songteksten positioneert George Enslé zich als verteller van verhalen zoals u op de bijgaande audiovideo van de albumtiteltrack kunt horen. De liedjes op deze plaat vermengen folk met country tot wat we dezer dagen ‘Americana’ plegen te noemen. Dat is zo ondermeer voor de songs “$ 1.65”, “Front Porch Light”, “River Of Life”, “Gone Fishing” en de prachtige liefdesliedjes “The Deep Wells Of Her Eyes” en “Blue Love” dat hij in de jaren ’80 samen schreef met de in 1989 op 40-jarige leeftijd overleden countrymuzikant Blaze Foley en dat u op de tweede video in een live-uitvoering kunt beluisteren. George Enslé heeft op zijn toch al gevorderde leeftijd en met zo’n lange muzikale carrière eigenlijk niets meer te bewijzen maar hij doet dat toch weer met deze nieuwe plaat “Be A Better Me”.

(valsam)
“When you are above 70 years old and performing on stage and records for over 50 years, nothing needs to be proven anymore. But that is exactly what Houston, Texas based George Enslé is doing with his outstanding singing and songwriting skills in the eleven tracks on his latest folk and country album ‘Be A Better Me’.“ – www.rootstime.be