ETAN HUIJS – DREAMS IN MULTICOLOR (EP)

Artiest info
Website
facebook

 

Begin vorig jaar schreef ik op deze pagina’s een recensie over het album “The Monochrome Veil” van de Nederlandse folkartiest Etan Huijs uit Venray. Dat was een acht tracks tellende plaat die volgde op het in 2018 verschenen album “The Secret Us” en die hij opname met de tegenwoordig in de Nederlandse muziekwereld alomtegenwoordige BJ Baartmans als producer in diens studio ‘Wild Verband’ in Boxmeer.

Wij waren enthousiast over “The Monochrome Veil” en we zijn nu opnieuw aangenaam verrast over de al snel na dat album komende opvolger met de EP “Dreams In Multicolor”. Zelf noemt Etan Huijs dit de akoestische dochterplaat van “The Monochrome Veil” met zes nummers die hij componeerde tijdens de periode dat het sociale leven en de live-optredens totaal tot nul herleid waren geworden door de heersende coronapandemie.

Qua opzet en muziekstijl is “Dreams In Multicolor” trouwens nog altijd goed vergelijkbaar met de vorige plaat, zij het dat de liedjes op dit minialbum in een geheel akoestische uitvoering worden gepresenteerd. Het gaat om nieuwe songs die van een sobere doch melodieuze instrumentatie werden voorzien en ook nu weer uit het leven gegrepen verhalen vertellen. We horen de klanken van akoestische gitaren, piano, banjo, mandoline, dobro, accordeon en contrabas in de begeleiding en vooral sfeervol strijkerswerk van violen en cello.

De muzikanten die dit minialbum samen met zanger-songschrijver Etan Huijs hebben ingeblikt zijn pianiste en harmony vocaliste Jori van Gemert, multi-instrumentalist en producer BJ Baartmans en bassist Rens van Dijk terwijl Kyle Janssen op akoestische gitaar speelt en Renee Wijnhoven en Alex Akela voor het strijkerswerk zorgen op respectievelijk cello en viool.

Gestart wordt er met een heel kort instrumentale deuntje dat de titel “Octarine” kreeg. Maar dan komt het echte werk aan bod in het nummer “The Lake” en in “Marigold Sun”, de eerste single waarvan u de video bij deze recensie kunt vinden. Het volgende bijna 7 minuten durende liedje “Bobby” is een samen met Jori van Gemert gezongen verhaal als antwoord op de murder ballad “Josephine” die op zijn vorig album stond. Ook het op de eerste video in een live-uitvoering te beluisteren nummer “Sea Of Life” is gelinkt aan zijn vorige plaat aangezien het een akoestische bewerking is van de song “Wild Are The Waves” op “The Monochrome Veil”.

Het knap gezongen catchy nummer “Red Blue Yellow” vormt daarna op de cd de brug naar de bonustrack zijnde het zonet al vermelde “Sea Of Life”. “Dreams In Multicolor” mag dan wel ‘maar’ een EP-tje zijn met zeven liedjes, het zorgt na zijn full-cd “The Monochrome Veil” wel degelijk voor extra 21 minuten volop genieten van zeer degelijke folkliedjes en dito zangwerk van Etan Huijs.

(valsam)