RACHEL FLOWERS – BIGGER ON THE INSIDE

Artiest info
Website
facebook

 

De 28-jarige Rachel Flowers uit het 60.000 inwoners tellende stadje National City in de Amerikaanse staat Californië is een multi-instrumentaliste en componiste die sinds 2016 haar soloalbums uitbrengt met eerst debuutalbum “Listen”, gevolgd door “Going Somewhere” uit 2018 en het hier besproken nieuwe album “Bigger On The Inside”. Haar werk bestaat uit een mix van progressieve rocknummers met jazz- en poptracks die uitermate geschikt blijken te zijn voor de soundtracks van films en documentaires zoals af te leiden is uit de release van het album “Hearing Is Believing” dat door Rachel Flowers in 2017 werd gecomponeerd voor de gelijknamige film over haar eigen leven.

Opmerkelijk bij deze plaat is toch wel dat alle instrumenten (en dat zijn er echt wel heel veel) die we hier te horen krijgen allemaal door Rachel Flowers zelf werden ingespeeld en waar toepasselijk ook werden ingezongen, naast het gegeven dat zij ook tekende voor de rol als albumproducer. Nog opmerkelijker is het feit dat zij al van bij haar premature geboorte volledig blind is en dus het bespelen van al die instrumenten via klassieke opleidingen heeft moeten leren zonder ze ooit zelf gezien te hebben.

De door haar geselecteerde onderwerpen voor de nummers die ze schrijft variëren van liefde, vreugde en hoop tot depressies en angsten voor een onzekere toekomst, kortom universele en tijdloze topics. Voor haar nieuwste plaat “Bigger On The Inside” schreef ze negen nummers die vooral thuishoren onder de noemer ‘progressieve rockmuziek’, mede door de lange duurtijd van meerdere tracks. Zo klokt de song “Take Me Away” (zie audiotrack op de eerste video) pas af na bijna 12 minuten, “Too Much” duurt bijna 8 minuten, “The Darkness” vult 10 minuten en ‘Feel” (zie 2e video) zorgt eveneens voor 12 minuten progrockmuziek.

Wat we hier zeker ook moeten vermelden is dat enkele grote namen uit de wereld van jazz- en progressieve rockmuziek zoals Greg Lake en Keith Emerson van ‘Emerson, Lake & Palmer’ en jazzpianist Herbie Hancock haar immense talent als componiste en performer sinds vele jaren hebben erkend en geapprecieerd. Ze heeft in haar muzikale loopbaan dan ook ettelijke ‘awards’ en prijzen in de wacht kunnen slepen met haar werk.

De jazzinvloeden die ze ingelepeld kreeg via de muziek van Herbie Hancock kunnen we op deze plaat trouwens zeer goed terughoren in de openingstrack “A B”. Naast het vele progrockwerk op “Bigger On The Inside” zijn wij eveneens onder de indruk gekomen van Rachel Flowers’ zangtalent in de twee rockballads “Love Today” en “With You”, naast de intimistische akoestische pianoballad “Beautiful Dream”. Haar breed stembereik is daarbij een extra instrument op zichzelf dat hier optimaal rendeert in de negen tracks op haar derde officiële album.

(valsam)