LATA GOUVEIA – STAY THE SAME

Artiest info
Website
facebook
Label: The Grund Club Records / Timezone Records

Ik moet deze recensie met enig schaamrood beginnen met te zeggen dat ik tot nu toe nog nooit gehoord had van deze nu 46-jarige Portugese rockzanger, gitarist, songschrijver en producer Lata Gouveia, dit ondanks het feit dat hij zijn entree in de muziekwereld blijkbaar al maakte in 1993 en dat hij sindsdien toch ook al een zestal albums op zijn conto heeft staan.

Hij groeide op in Luxemburg maar trok dan eerst naar Londen om daarna in 2007 naar Amerika te verhuizen en zijn geluk te gaan zoeken in Oklahoma waar hij deel uitmaakte van het gekende ‘Red Dirt’-muziekcollectief. ‘Red Dirt Music’ is een soort van countrymuziek die gemaakt wordt door artiesten in de Amerikaanse staat Oklahoma en die zo vernoemd wordt naar de overwegend vaalrode kleur van de aarde in die staat. Muzikaal zijn er in ‘Red Dirt’-muziek invloeden merkbaar uit het Southern Rock-, bluegrass-, blues- en Western Swing-genre.

Sinds 2010 woont Lata Gouveia opnieuw in Luxemburg waar hij in 2014 het album “Radio Nights” uitbracht en vijf jaar later een opvolger klaarstoomde en uitbracht met het album “Healed & Gone”.

Daarvoor heeft hij nu al in 2020 een nieuw album ingeblikt dat nu pas als één van de eerste cd’s van 2022 op de markt wordt losgelaten. “Stay The Same” is de titel van het tien tracks tellende album met songs waarin wij heel wat invloeden van andere artiesten kunnen waarnemen.

Zo is het gitaarwerk soms zeer vergelijkbaar met dat van iemand als Mark Knopfler en de sound van de liedjes lijkt af en toe heel sterk op werk van Tom Petty, J.J. Cale of Bob Dylan. We willen hier dan ook een pluim geven voor de uitstekende begeleidingsband die is samengesteld uit leadgitarist Paul Porcelli, bassiste Daniela Kruger en drummer Jeff Herr en die voor heel mooie instrumentatie bij al deze liedjes hebben gezorgd.

Bij de beluistering van deze plaat lijkt het alsof we deze nummers al langer kennen, zo vlot liggen ze in het gehoor en passen ze perfect in het folkrockgenre dat we bij ‘Rootstime’ altijd al geadoreerd hebben. Op de audiovideo bij dit verhaal hoort u de soulvolle albumtiteltrack ”Stay The Same” waarmee deze plaat ook begint. Het prachtige zangwerk van Lata Gouveia en zijn kwaliteiten als songschrijver blijven ons daarna telkens weer verbazen bij het horen van songs als het rockende “Wrong” en “Over The Moon”, onze favoriete track uit deze cd.

Maar ook de melodieuze liedjes “Musical Chairs”, de eerste single “Renegade Train” en “Mama’s Coming Back” of het door gastmuzikant Alex Logel op Hammond B3-orgel begeleide “Mirror Night”, de verrassend emotionele ballad “New Break Up Song” die zes minuten duurt en het Dylaneske slotnummer “Tuesday Morning” mogen wat ons betreft heel vaak door de geluidsinstallatie ten huize (valsam) weerklinken. Zoals ik al vertelde in het begin van deze recensie: Lata Gouveia was voor mij tot nu een totaal onbekende artiest, maar vanaf nu ben ik wel heel blij dat ik met hem heb mogen kennismaken via zijn uitstekende nieuwe plaat “Stay The Same”.

(valsam)