ZERO TIMES EVERYTHING – SOUND OF MUSIC

Artiest info
Website
facebook

Label: Skrymir Records

 

We kunnen het niet echt op zinvolle wijze naar het Nederlands vertalen, dus geven we maar gewoon de Engelstalige definitie mee die de drie leden van de New Yorkse psychedelische rockformatie ‘Zero Times Everything’ zelf aan hun muziekvorm hebben gegeven: ‘avant-garde post-industrial pre-cambrian pan-ethnic serial noise proto-punk neocortex music’. Geef toe: het is duidelijk een onbegonnen werk om dit naar onze taal om te zetten.

Wat ze daarmee bedoelen en hoe dat klinkt hebben Richard Sylvarnes, Pietro Russino en Tony Geballe via hun dubbelalbum “Sound Of Music” proberen uit te leggen. Op de eerste cd “Sound Of Music – Black Hole” doen ze dat in tien tracks en het tweede schijfje “Sound Of Music – White Hole” bevat zes nummers. Het gaat hier veelal over filmische soundscapes die soms zeer gecompliceerd in mekaar werden gestoken.

Zoals het blijkbaar hoort voor psychedelische rockgroepen duren de meeste epische tracks meer dan zes minuten elk. Ook op die regel zijn trouwens nog vier uitzonderingen met het 19 en halve minuut durende centrale nummer “Die Nacht Ist Leben” op de ‘Black Hole’-cd en op ‘White Hole’ het 25 en halve minuut durende epos “Lux Aeterna” en de nummers “Oculus” en “Two Dead Stars Falling…” die elk 14 minuten duren. Daarbij maakt de groep veelvuldig gebruik van loops, allerlei elektronica, meerdere ritmische computerprogramma’s en een serie synthesizers, terwijl er ook wel eens het ons meer vertrouwde geluid van een elektrische viool of een akoestische of elektrische gitaar opduikt.

In het voorbije decennium heeft ‘Zero Times Everything’ de soundtrack gecreëerd voor twee films: “The Last Words Of Dutch Schultz” van zanger en bandleider Richard Sylvnares uit 2012 naar het gelijknamige boek van William S. Burroughs II en “Valkyrie Octopus” van de Portugese cineaste Joana Vasconcelos uit 2015. Deze band neemt al hun muziek op in een studio in Greenpoint, Brooklyn temidden van een zwaar geïndustrialiseerde sectie van metaalafvalverwerkende bedrijven die met zijn allen een kakofonie aan geluiden produceren. Hun eerste studioalbum dateert uit april 2017 en werd toen uitgebracht onder de titel “Sonic Cinema” met daarop tien tracks. Het werk van ‘Zero Times Everything’ is nadrukkelijk geen ‘luistermuziek’ en vereist behoorlijk wat inspanningen van hen die deze twee cd’s van begin tot einde gedurende meer dan twee uur kunnen of willen uitzitten.

(valsam)