EAMONN MCCORMACK – STORYTELLER

 

 “ Dublin, the first thing you might think of is the St. James' Gate brewery of Arthur Guinness.
There’s a lot more in the water over there!... “

Met een naam als Eamonn McCormack is de kans erg groot, dat je in Ierland of Schotland geboren bent. Eamonn werd in hartje Dublin geboren en speelt al van zijn achtste akoestische gitaar. Eamonn trad voor het eerst op in een kerk toen hij twaalf was en werd daarna lead gitarist van een lokale garage coverband. Na nog meer andere bands vertrekt Eamonn in 1979 voor vier naar Amerika, om muzikaal verder te kunnen doorgroeien. Hij keert daarna terug naar Ierland, waar hij van 1983 tot 2002 optreedt onder het pseudoniem Samuel Eddy en twee albums opneemt. Van 2002 tot 2009 trekt Eamonn zich terug uit de muziek business.

Eamonn stond al meerdere keren in de studio. ‘Like There’s No Tomorrow’ was zijn vijfde album, de opvolger van zijn 2012-album ‘Heal My Faith’ en 2008-album ‘Kindred Spirits’ (feat. Keith Donald, Herman Brood, Jan Akkerman en Rory Gallagher), dat we hier bespraken.

Zijn achtste en nieuwe release ‘Storytelling’ is “een rollercoaster van emoties”, een album waarin Eamonn McCormack je meeneemt op een muzikale reis “vol met pakkende verhalen”. De opener “The Great Famine” is een nummer over de Ierse hongersnood, de periode van voedselschaarste die Ierland tussen 1845 en 1850 trof. Voor hun voedselvoorziening waren de Ieren grotendeels afhankelijk van de aardappeloogst. Negentig procent daarvan was echter mislukt als gevolg van de aardappelziekte en, méér dan een miljoen Ieren aan hongersnood. Over het “waarom” gaat het hier. Na Max Jung-Poppe’s percussie luiden er kerkklokken en even later, horen we de stem en de akoestische gitaar van Eamonn. Het onbegrip, de onmacht, pijn en boosheid klinken in Eamonn’s zang. Met een snijdende solo weet hij in deze prangende blues rocker de luisteraar te raken. Ook in de outro klinken magistraal, maar ingetogen luidende kerkklokken. Met een forse midtempo blues rocker “Gypsy Woman” vervolgt de reis. Naast strak en dwingend slagwerk zorgt Edgar Karg’s baslijn voor de uitstekende groove. Zal de gypsy vrouw hem hier kunnen redden? Na het trage gedeelte, wat erg sfeervol is, krijgen we Eamonn op mondharmonica te horen. De meeslepende ballade “Help Me Understand” begint ouderwets, krakend als een oude vinyl en wordt een lang melodieus gebed, waarin hij wanhopig hulp vraagt aan de Heer: “Help me understand…”. Zoals verwacht, gaat het tempo daarna omhoog met de rocker “Tie One On”. Eamonn heeft, zoals op zijn vorige album, hier de mandoline omgehangen. Ook “Cowboy Blues” rockt en ook hier is de bottleneck slide bepalend voor de sound van het nummer. Krachtig bepaalt Jung-Poppe het ritme en samen met de pulserende baslijn van Karg de aanstekelige dans groove. In de gevoelige melancholische slow blues “In A Dream” overziet Eamonn zijn leven, dat hij geleefd heeft in een droom. Producer Arne Wiegmand draagt hier de melodie op zijn Hammond en de solo van McCormack doet de rest. Ook “Every Note That I Play” is een ballade, maar “With No Way Out” een furieuze rocker, om nog eens alles uit de kast te halen. Het aanstekelig refrein is hier de kers op de taart. Met “Cold Cold Heart” breidt het trio hier nog rap een verlengde aan. De biker song “South Dakota Bound” gaat zeker voor radiozendtijd en met “Make My Move”, de afsluiter, wordt alles “in schoonheid” afgesloten.

‘Storyteller' van Eamonn McCormack is een gevarieerd en uitstekend album voor een breed blues en rock minnend publiek. Wanneer we hier live mogen van gaan genieten is voorlopig nog een vraag. Er zijn in september voor Nederland tourdata gepland, maar opvolgen op de site van de artiest, is hier ons advies. Ondertussen kan je volop genieten van deze Ier op ‘Storyteller’, dat is de enige zekerheid!

“ ‘Storyteller’ by Eamonn McCormack is a varied and excellent album for a large blues and rock-loving audience… “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

10 CD'S TE WINNEN

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding: EAMONN MCCORMACK
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list:
01. The Great Famine – 02. Gypsy Women – 03. Help Me Understand – 04. Tie One On – 05. Cowboy Blues – 06. In A Dream – 07. Every Note That I Play – 08. With No Way out – 09. Cold Cold Heart – 10. South Dakota Bound – 11. Make My Move / Words/music © 2020 by: Eamonn McCormack - Produced by: Arne Wiegmand

Album line-up:
Eamonn McCormack: vocs, guitars, harmonica, mandolin / Edgar Karg: bass / Max Jung-Poppe: drums en percussion & Arne Wiegmand: piano, organ

Discography Eamon McCormack (Samuel Eddy*):
Storyteller [2020] | Like There’s No Tomorrow (2CD: disc1: electric, disc2: acoustic) [2017] | Heal My faith [2012] | Kindred Spirits [2008] | Strangers on the Run* [1995] | Samuel Eddy* [1994]

 

Artiest info
Website  
 

Label: BEM Records