MARGO CILKER – POHORYLLE

Artiest info
Website
facebook

Bij het begin van dit nieuwe jaar bemerken we opvallend veel debuutplaten in de ons toegestuurde stapel cd’s. Ook de uit Enterprise, Oregon afkomstige Amerikaanse zangeres en songschrijfster Margo Cilker laat ons met haar werk kennismaken via haar eerste plaat “Pohorylle”. Ze schrijft uit haar eigen leven gegrepen liedjes met songteksten over de liefde en over de hartenpijn bij het verlies ervan. We herkennen er de songschrijverstijl in van grote sterren als Townes Van Zandt, Lucinda Williams en Gillian Welch en ook wel het talent van de vrouwelijke albumproducer Sera Cahoone die op deze cd ook drumt, want dat bepaalde het uiteindelijke resultaat van “Pohorylle” mee.

We hebben drie nummers uit dit negen liedjes tellende en een half uurtje durende album geselecteerd om u toe te laten via de drie bijgevoegde video’s kennis te maken met de uitstekende songs van Margo Cilker. We beginnen met het liedje “Barbed Wire (Belly Crawl)” om haar daarna live aan het werk te horen in de song “Tehachapi” en af te sluiten met het nummer “That River”, de mooie openingtrack van deze plaat.

Ze gaat ook geen sociale thema’s uit de weg in haar nummers zoals in “Brother, Taxman, Preacher” waarin ze vrank en vrij zegt ‘who to vote for, who to pity and who to fuck’. In het over geweld tegen vrouwen handelende “Broken Arm In Oregon” zingt ze over een vrouw die herstelt van een brutale aanranding in haar thuisstaat. Het door een honky-tonk-piano begeleide “Kevin Johnson” is eveneens een zeer catchy liedje, maar onze absolute favoriete tracks op dit album van Margo Cilker zijn de songs die over hartenpijn gaan zoals in de ballads “Flood Plain”, “Chester”s”, “Tehachapi” en albumafsluiter “Wine In The World” waarin ze zich beklaagt over het feit dat ze vreest dat ze niet genoeg tijd zal hebben om haar leven te leiden.

Voor de plaatopname werden enkele topinstrumentalisten in de studio uitgenodigd om hun steentje bij te dragen aan dit album. Zo speelt de van ‘The Decemberists’ gekende Jenny Conlee-Drizos op de toetsen van piano, orgel en accordeon, John Morgan Askew van o.a. Neko Case en Laura Gibson speelt op gitaar, Jason Kardong van o.a. ‘Son Volt’ op pedal steel, Rebecca Young (van o.a. Jesse Sykes) op basgitaar. Mirabai Peart (van bij Joanna Newsom) hanteert de viool en viola en de van haar blazerswerk op de hoorns bij indie rockband ‘Beirut’ gekende Kelly Pratt sluit dit rijtje van toppers af. Margo’s zus Sarah zorgt als kers op de taart voor knappe harmony vocals bij de liedjes op “Pohorylle”.

(valsam)

 

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: MARGO CILKER
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.