ROBBY STEINHARDT – NOT IN KANSAS ANYMORE: A PROG OPERA

Artiest info
Website
facebook

 

Op zich zal de naam van Robby Steinhardt bij de meeste muziekliefhebbers niet direct een lichtje doen branden. Toch is hij een legende in de muziekgeschiedenis want hij was van 1973 tot 1982 en van 1997 tot 2006 rockviolist, cellospeler en co-leadzanger bij de Amerikaanse progrockformatie ‘Kansas’ die in de jaren ’70 tophits scoorde met de liedjes “Carry On Wayward Son” en “Dust In The Wind”. Deze formatie uit Topeka, Kansas realiseerde negen gouden platen en vijf platina-albums.

Robert Steinhardt werd in Chicago, Illinois geboren in 1950 maar hij groeide als geadopteerd kind op in Lawrence, Kansas. Hij was met zijn vioolspel grotendeels verantwoordelijk voor de sound van ‘Kansas’ naast de harmonieuze samenzang tussen zijn lage stem met de hoge tenor van leadzanger en keyboardsspeler Steve Walsh. Het vele touren met ‘Kansas’ werd hem teveel en hij trok zich vrijwillig terug uit de band, maar muziek maken bleef ook daarna zijn leven bepalen.

In 2020 trok hij samen met bassist en alt.rocker Tim Franklin de opnamestudio in voor het creëren van een soloproject dat op 25 oktober 2021 op de markt werd uitgebracht onder de titel “Not In Kansas Anymore: A Prog Opera”. Die release gebeurde echter postuum want Robby Steinhardt overleed op 71-jarige leeftijd plots op 17 juli 2021 in een ziekenhuis in Tampa, Florida aan de complicaties van ernstige pancreasproblemen.

Op dit album krijgen we gedurende drie kwartiertjes elf nummers aangeboden waaronder de twee tracks die u op de video’s kunt beluisteren: “A Prayer For Peace” dat als ‘bonustrack’ op deze cd staat en “Rise Of The Phoenix (Climb To Grace)”. Opvallend gegeven bij dit album zijn de uitstekende arrangementen en het enthousiasme van alle muzikanten die de nummers hebben ingespeeld. Illustratief daarvoor zijn o.a. de gezongen tracks “Truth 2 Power (Only Truth Can Change The World)”, “Mother Earth (Is Calling You)”, “Phoenix” en “Downtown Royalty” of het geheel instrumentale nummer “Rise Of The Phoenix (Climb To Grace)”.

In de albumtiteltrack “Not In Kansas Anymore” verwijst hij op een ludieke manier naar de beginjaren van de progrockgroep en zijn belevenissen bij die leuke bende muzikanten. Een speciale vermelding verdient dan zeker ook de knap georkestreerde remake op dit album van de grootste ‘Kansas’-hit “Dust In The Wind” die in 1977 op hun album “Point Of Know Return” stond. Toenmalig zanger Steve Walsh wordt hier uitstekend vervangen door de 63-jarige Amerikaanse R&B-zangeres Lisa Fischer die in haar carrière backing vocals heeft gezongen op een hele reeks albums van ‘The Rolling Stones’, Luther Vandross en Tina Turner.

Robby Steinhardt had nog grootse plannen bekend gemaakt om deze soloplaat opnieuw live te gaan promoten, maar dat heeft dus helaas niet mogen zijn. Luisteren naar zijn eerste en dus ook laatste soloalbum “Not In Kansas Anymore” is derhalve het enige overblijvende alternatief om zijn laatst gecomponeerde nummers nog te kunnen horen.

(valsam)