CORB LUND – SONGS MY FRIENDS WROTE

Artiest info
Website
facebook
Label: New West Records
Distr.: V2 Benelux

De opvolger van het album “Agricultural Tragic” uit 2020 van de Canadese country- & westernzanger en songschrijver Corb Lund kwam midden juni 2022 als fysieke cd op de platenmarkt. Het was niet zomaar een nieuwe plaat maar de realisatie van een oude wens van de 53-jarige muzikant uit Edmonton, Alberta die eens een album wou opnemen met liedjes die zijn muzikale vrienden uit het folk- en countrygenre voor hem hadden geschreven maar die tot op heden nog niet door hem waren ingezongen en uitgebracht.

“Songs My Friends Wrote” werd de titel van de amper een half uur durende plaat met tien van dergelijke composities waarbij Corb Lund nummers brengt van bekende en minder bekende collega’s. Daaronder catalogeren we artiesten als Hayes Carll die de op de eerste video te horen openingstrack en eerste single “Highway 87” en ook nog het wat later volgende “Little Rock” afleverde. Maar ook Tom Russell’s liedje “Blue Wing”, het soulvolle “Spookin’ The Horses” van Fred Eaglesmith en Todd Snyder’s nummer “Age Like Wine” (zie 1e video) zijn songs van bekende collega-muzikanten.

Ook de 88-jarige Canadese singer-songwriter Ian Tyson mocht twee folknummers aanleveren voor het tiende Corb Lund-album “Songs My Friends Wrote” met de ballads “Montana Waltz” en “Road To Las Cruces”. Bij de mindere bekende namen vinden we Geoff Berner die het nummer “That’s What Keeps The Rent Down, Baby” schreef, John Evans die de rockabillysong “Pasa-Get-Down-Dena” voor Corb Lund componeerde en de Canadese Mike Plume die tekende als componist voor het liedje “Big American Headliner”.

Al deze nummers werden ingespeeld door ‘Corb Lund And The Hurtin’ Albertans’, zijn vaste begeleidingsband tijdens tournees en live optredens: dat zijn bassist Kurt Ciesla, gitarist en lapsteelspeler Grant Siemens en drummer Brady Valgardson. Tot slot misschien nog even een interessant weetje meegeven over Corb Lund: hij is naast zijn werk als muzikant in Canada ook gekend als milieuactivist waarbij hij zich afzet tegen het voortdurende leeghalen van de Canadese koolmijnen.

(valsam)