FANTASTIC CAT – THE VERY BEST OF FANTASTIC CAT

Artiest info
Website
facebook
Label: Blue Rose Music
Distr.: Bertus

In het verleden hebben we wel enkele zogeheten ‘supergroepen’ gekend, denk maar aan ‘The Traveling Wilburys’ (Bob Dylan, Tom Petty, George Harrison, Jeff Lynne & Roy Orbison), ‘Monsters Of Folk’ (Jim James, Conor Oberst, Mike Mogis, M. Ward & Will Johnson) of de legendarische countryformatie ‘The Highwaymen’ (Johnny Cash, Kris Kristofferson, Waylon Jennings & Willie Nelson). Dat zou wel eens de belangrijkste inspiratiebron kunnen geweest zijn voor de oprichting van een moderne supergroep in het begin van deze 21e eeuw. ‘Fantastic Cat’ is de naam van dit nieuwe kwartet met vier gereputeerde Amerikaanse singer-songwriters zijnde Anthony D’Amato, Don DiLego, Brian Dunne en Mike Montali.

Ze zijn niet echt bescheiden geweest toen ze een titel moesten verzinnen voor hun debuutplaat want die luidt “The Very Best Of Fantastic Cat”. Van Anthony D’Amato herinneren we ons nog het geweldig mooie album “Cold Snap” waarvoor hij vocale hulp kreeg van Conor Oberst en met Mike Mogis als producer een tweede lid van ‘Bright Eyes’ in de studio had. Don DiLego leerden we eigenlijk pas kennen toen hij vorig jaar in november in de Brusselse AB Club het voorprogramma verzorgde van Jesse Malin. We waren zwaar onder de indruk van deze artiest en we kochten daarna meteen drie cd’s van hem met “Magnificent Ram A”, “Magnificent Ram B Sides” en zijn meest recente EP “Dim Red Light”.

De twee tot op heden voor ons nog vrij onbekende namen van de bandleden van ‘Fantastic Cat’ zijn die van Brian Dunne, een Americana-liedjes brengende singer-songwriter die in onze contreien eigenlijk ontdekt werd door de Nederlandse zanger Danny Vera die zijn liedje “New Tattoo” uit 2018 frekwent draaide in zijn programma op ‘Radio Veronica’. De andere ontdekking is Mike Montali, de getalenteerde frontman-gitarist van de New Yorkse rockband ‘Hollis Brown’.

Op het eind juli op de markt verschijnende debuutalbum “The Very Best Of Fantastic Cat” brengt dit viertal tien door hen gecomponeerde songs die volgens ons stuk voor stuk met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kunnen uitgroeien tot de ‘very best’ van deze formatie. Voor de opname kregen ze wat extra instrumentale steun van Michael Hesslein op piano en keyboards, Tyler Rigdon op piano en Wurlitzer, Randy Schrager op drums voor vier tracks en Andrew Zehnal op drums voor de prachtsong en eerste single “Fiona” (zie live uitvoering op de 2e video bij dit verhaal). Op de eerste video kunt u alvast genieten van de door Anthony D’Amato gecomponeerde albumopeningstrack “C’mon Armageddon” die als volgende single uit dit album zal worden gereleased.

“The Very Best Of Fantastic Cat” werd gedurende nauwelijks vijf dagen opgenomen in de ‘Velvet Elk Studios’ van bandlid Don DiLego in Pocono Lake, New York met Joe Poletto als ‘executive producer’ en Don DiLego als opnameleider. Omwille van de heersende coronacrisis moest Anthony D’Amato zijn bijdrage aan het album afleveren vanuit zijn lockdownbasis in Colorado. Brian Dunne was de componist van de als een klassieker klinkende song “Nobody’s Coming To Get You” en Mike Montali was de songschrijver van de al even mooie liefdesballad “Wild & Free”.

Maar ook de resterende tracks “Amigo”, het stevig rockende “The Gig”, de intimistische ballad “Ain’t This The Strangest Town”, het opgewekt rockende “Lakewood” en de heerlijk mooie afsluiter “Theme From Cat Fantastic” zijn volgens ons stuk voor stuk de moeite van het veelvuldig herbeluisteren waard. Prachtplaat dus en daarom dan ook “The Very Best Of Fantastic Cat”.

(valsam)