JOEY ALEXANDER - ORIGIN

Artiest info
Website
facebook
Label : Mack Avenue
Distr. : New Art Int.

Het is bijna niet te verklaren bij het beluisteren van dit geweldige album dat wonderkind Joey Alexander pas 18 jaar oud is (!). Hij is van Indonesische afkomst en zijn werkelijke naam luidt Josiah Alexander Sila, zijn faam verkreeg hij toen zijn debuutalbum My Favorite Things plaats 59 bereikte op de Billboard 200 lijst. Inmiddels heeft hij al 7 albums op zijn naam staan inclusief deze, ik geef het eerlijk toe ik had nog niet van dit talent gehoord totdat ik deze cd ontving en kort daarna zijn naam bovenaan prijkte in de Jazzweek top drie, dat is een overzicht van de meest gedraaide albums op de Noord-Amerikaanse jazzradio (www.jazzweek.com), en hij is inderdaad een geweldige pianist. En dat is inmiddels ook bekend bij Mack Avenue Rec. als je de lijst van topmuzikanten bekijkt die hem op dit album begeleiden: Larry Grenadier op contrabas, Chris Potter op sopraan- en tenorsax, Glad Hekselman op el. gitaar en Kendrick Scott op drums. Als je daarbij beseft dat alle 10 composities die hier ten gehore worden gebracht en het zijn niet de minsten, door hem zijn geschreven, dan is diepe bewondering hier wel op zijn plaats.

Het album vangt aan met “Remembering” een ingetogen muziekstuk waarin alleen het trio is te horen. Sfeervolle klanken en ingenieus pianospel voeren de boventoon. In “On the horizon” voegt Chris Potter zich bij het trio op sopraansax, hetgeen betekent dat het geluidsbeeld beduidend breder wordt en bovendien is het nu ook genieten van de kwaliteiten van Potter, een saxofonist die ik al jaren volg en die hoog staat op mijn lijstje van favoriete blazers. In “Dear Autumn” is het echt genieten van het mature pianospel van Joey. In “Winter Blues” voegt de excellente gitarist Gilad Hekselman zich bij het gezelschap en is Potter te horen op tenorsax, een echte supergroep horen we hier. Ook in “Rise Up” is het complete gezelschap te horen met spannende duels tussen Hekselman op de elektrische gitaar en Potter op zijn tenorsax. Prachtige verstilde klanken horen we van Joey, Larry en Kendrick in het wonderschone “Hesitation”
Een album om van te smullen, een bijzonder talent deze Joey Alexander die ondanks zijn jonge leeftijd al acteert op topniveau !

Jan van Leersum.