MONICA TAYLOR – TRAINS, RIVERS & TRAILS

Artiest info
Website
facebook
Label: Horton Records

De in 2017 op 61-jarige leeftijd overleden Amerikaanse singer-songwriter Jimmy LaFave en de in 2008 ook al op 61-jarige leeftijd overleden Amerikaanse folk- en countryzanger en songschrijver Bob Childers zijn samen verantwoordelijk voor het geven van de bijnaam ‘The Cimarron Songbird’ aan folk- en countryzangeres Monica Taylor. De muzikale roots van deze artieste liggen in ‘The Farm’, het epicentrum van de ‘Red Dirt Music’, een countrygenre dat zijn naam ontleent aan de kleur van de aarde die in de Amerikaanse staat Oklahoma te zien is.

Monica Taylor werd geboren in Perkins nabij Stillwater in de staat Oklahoma waar haar huis zich aan de oevers van de rivier Cimarron bevindt, vandaar de roepnaam die ze van haar twee muzikale collega’s heeft gekregen. In haar liedjes vertelt ze verhalen vanuit het hart die gebaseerd zijn op het culturele erfgoed dat ze kreeg van haar voorouders uit Ierland en Schotland en van de Cherokee-indianen, de originele bevolkingsgroep van de inheemse Amerikanen.

Het nieuwe album is haar negende release die bestaat uit elf liedjes die gaan over haar thuishaven, de ‘red dirt roads’, de grensposten maar vooral over haar verlangen en haar liefde voor treinen, rivieren en spoorwegen, hetgeen heeft geleid tot de titel van deze plaat “Trains, Rivers & Trails”. Zeven van deze elf nummers zijn eigen composities van Monica Taylor en de vier resterende tracks zijn coverversies van liedjes van collega-artiesten in het folk- en countrygenre. Die vier coversongs zijn “Gentle On My Mind”, een song van John Hartford uit 1967 en het best gekend in de versie van Glen Campbell en de cajun-song “Down In Louisiana” van Charley Pride uit 1983. Daarnaast brengt ze het uit de cultfilm ‘Easy Rider’ gekende nummer “The Ballad Of Easy Rider” van ‘The Byrds’ uit 1969 en “(Way Over Yonder In The) Minor Key” dat geschreven werd door Woody Guthrie en Billy Bragg en door deze laatste samen met ‘Wilco’ werd uitgebracht in 1998. Monica Taylor brengt dit erg mooie nummer op deze plaat als een duet met John Fullbright en heerlijke accordeongeluiden.

De muzikanten die verantwoordelijk zijn voor de instrumentale begeleiding bij de liedjes op “Trains, Rivers & Trails” zijn Monica’s echtgenoot Travis Fite op akoestische en elektrische gitaar, mandoline en dobro, Jared Tyler op diezelfde instrumenten en ook op banjo, John Fullbright op piano en Hammond B3-orgel, Casey van Beek op basgitaar, Roger Ray op pedal steel, Luke Bulla op violen en Jake Lynn op drums. Jared Tyler, Travis Fite en Monica Taylor tekenden samen voor de rol van albumproducers.

De door Monica Taylor zelf gecomponeerde songs over treinen zijn opener “The Sound Of A Train” en de twee nummers die u op de bijgaande video’s kunt beluisteren: “Rescues” en “Train Take Me Away”. De aan de liefde gerelateerde liedjes zijn “Salty Tears”, “When You Let Your Love Light Shine”, “Just Came In To Say Goodbye” en slotnummer “The Ocoee Love Song” waarop Shelby Eicher op viool en mandoline speelt. Waarom er in de vakpers regelmatig referenties worden aangehaald tussen de muziek van Monica Taylor en andere vrouwelijke singer-songwriters als Nanci Griffith, Iris Dement en Emmylou Harris zal u snel duidelijk worden bij het beluisteren van dit nieuwe album dat helemaal in de gekende stijl van deze artiesten wordt gepresenteerd.

(valsam)