TAMI NEILSON – KINGMAKER

Artiest info
Website
facebook
Label: Outside Music
Distr.: V2 Benelux

Tamara (Tami) Neilson is een 45-jarige country- en soulzangeres die geboren werd in Toronto, Canada maar sinds 2007 is ze na haar huwelijk in Auckland, Nieuw-Zeeland gebaseerd om er aan haar muzikale carrière als soloartieste te werken. Deze dame met het hoog opgestoken ‘beehive’-kapsel heeft intussen sinds debuutplaat “Red Dirt Angel” uit 2008 al vier volwaardige studioplaten op haar conto staan en ze kon daarmee in haar nieuwe thuisland meerdere prijzen in de wacht slepen in de categorie ‘country’. Zo won ze in 2020 met het nummer “Hey, Bus Driver” uit haar laatste album “Chickaboom!” de ‘APRA Best Country Song Award’.

Als kind en tiener trad ze nog op met haar ouders Betty en Ron en twee broers Todd en Jay onder de naam ‘The Neilsons’ en ook voor het componeren van heel wat nummers voor haar soloplaten doet ze nog steeds een beroep op haar broer Joshua ‘Jay’ Neilson die eveneens producer was van haar drie eerste albums. Producen doet ze sinds een aantal jaren echter zelf en dat is ook het geval voor haar nieuwste album “Kingmaker” dat midden juli van dit jaar op de platenmarkt werd uitgebracht. Daarvoor componeerde ze tien liedjes, alleen of met een broer als co-auteur. De meest opvallende song op deze plaat is het aan haar overleden vader opgedragen duet “Beyond The Stars” dat ze samen zingt met countrylegende Willie Nelson die de stem van haar vader in de song voor zijn rekening neemt. Hoe dat emotievolle nummer klinkt kunt u op de eerste video bij dit verhaal beluisteren.

De band die Tami Neilson bij de opname van “Kingmaker” in Neil Finn’s ‘Roundhead Studios’ heeft begeleid bestaat uit gitarist Brett Adams, bassist Chip Matthews, drummer Tom Broome en Neil Watson op pedal steel en banjo. Daarnaast haalde ze ook een strijkersensemble in de studio met enkele violisten en cellospelers. Andere gastmuzikanten waren Gordon Hill op contrabas en Nick Atkinson op klarinet en saxofoon die een bijdrage afleverden aan enkele songs. Een vierkoppig vrouwenkoor zorgt eveneens voor wat extra vocale ondersteuning.

Haar liedjes en zangstijl doen denken aan legendarische countrystemmen uit de jaren ’50 en ’60 zoals Patsy Cline of Peggy Lee wat als een groot compliment mag gezien worden. De wereld anno 2022 heeft behoefte aan artiesten die de blije en droevige emoties bij de luisteraar weten te bespelen met hun songs. Dat Tami Neilson die eigenschap beheerst toont ze op dit nieuwe album in prachtsongs als de knap georkestreerde titeltrack “Kingmaker”, het aan Patsy Cline herinnerende “Baby, You’re A Gun” (zie 2e video), het reeds vermelde duet “Beyond The Stars” en het liedje “I Can Forget”, een prachtig walsende ballad die ook een muzikaal eerbetoon voor haar overleden vader is.

De meer uptempo gebrachte nummers op deze plaat zijn “Careless Woman” met stevig handgeklap in de begeleiding, het zachtjes swingende “Mama’s Talkin’” en albumafsluiter “Ain’t My Job”. In deze songs komt haar aandacht voor de vrouwenrechten, de gendergelijkheid en de emancipatie ruim aan bod. Dat Tami Neilson naast haar muzikale carrière ook volop in het leven staat voor haar twee kinderen blijkt uit het gegeven dat de 9-jarige Charlie en de 7-jarige Sam met hun mama mogen meezingen op het met handclaps en banjo begeleide a capella-nummer “King Of Country Music”.

(valsam)