STEVE YANEK – LONG OVERDUE

Artiest info
Website
facebook
Label: Primitive Records
Info: Hemifran

Zoals vele Amerikanen plegen te doen is ook singer-songwriter Steve Yanek een aantal keren verhuisd naar andere staten in de Verenigde Staten. Hij werd geboren in Youngstown, Ohio maar trok eerst naar Los Angeles, Californië om uiteindelijk te belanden in Boiling Springs nabij Harrisburg, Pennsylvania, de buurstaat van New York. Eind 2020 schreef ik voor ‘Rootstime’ nog een recensie van zijn album “Across The Landscape” waarover we nu nog altijd twijfels hebben of die plaat dateert uit 2005 of uit 2020 toen het album volgens ons pas internationaal werd heruitgegeven.

Wat we wel zeker weten is dat zijn splinternieuwe album “Long Overdue” dat begin augustus uitkomt pas gedurende dit jaar werd opgenomen met producer Jeff Pevar, een multi-instrumentalist die in zijn 50-jarige muzikale carrière kon samenwerken met topartiesten als ‘Crosby, Stills And Nash’, James Taylor, Ray Charles, Joe Cocker, Carly Simon, Wilson Pickett, Dr. John, Willy DeVille en nog vele anderen. Het was dan ook de absolute wens van Steve Yanek om zijn nieuwe plaat samen met Jeff Pevar te realiseren.

De muzikale loopbaan van Steve Yanek was er één van vallen en opstaan waardoor hij tussendoor nog een aantal andere jobs heeft moeten uitvoeren als schrijnwerker, transportingenieur en eigenaar van een bouwonderneming. Maar hij slaagde er daarnaast ook in om zijn eigen platenlabel ‘Primitive Records’ op te richten waar hij jonge beginnende muzikanten een eerste kans op succes in de muziekjungle wilde bieden.

‘Lang overtijd’ zijn de tien liedjes die Steve Yanek voor “Long Overdue” componeerde zeker niet. Ze klinken zelfs heel eigentijds en mooi zoals u zelf kunt vaststellen via de twee video’s bij dit verhaal. Het eerste filmpje brengt u een lyrics video van het nummer “All The Sorrow” en de tweede audiovideo laat u kennismaken met de albumtiteltrack “Long Overdue”. De muzikanten die alle songs in de studio hebben ingespeeld zijn drummers Rod Morgenstein en Kenny Aronoff, bassist Dave Livolsi, T. Lavitz en Billy Payne op piano en Hammond B3-orgel en producer Jeff Pevar op lap steel, basgitaar en elektrische gitaren. De backing en harmony vocals bij deze liedjes werden ingezongen door Larry Kennedy en Inger Nova Jorgensen.

Onze favoriete song uit “Long Overdue” is de pianoballad “Everyone’s Crazy These Days” en zoals bij zijn vorige plaat zijn er ook nu weer enkele liedjes die net zo goed uit het repertoire van Jackson Browne konden komen. Dan denken we vooral aan “Like Now”, “Tired Of This Attitude” en “On Your Side” en bij de nummers “About This Time” en “Goodbye” lijkt het alsof James Taylor achter de microfoon heeft plaatsgenomen. Die vergelijkingen zullen Steve Yanek wellicht plezieren want hij is zelf altijd al een grote fan van beide muzieklegendes geweest.

(valsam)
“We have previously already compared the voice and the music of the American singer-songwriter Steve Yanek with those of his own musical idols Jackson Browne and James Taylor. With the legendary multi-instrumentalist Jeff Pevar at the helm as producer, Steve Yanek is now releasing his newest record ‘Long Overdue’ containing ten self-penned tracks that do one by one confirm his incredible talent as vocalist and composer.“ – www.rootstime.be

 

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: STEVE YANEK
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.