SU ANDERSSON – BRAVE

Artiest info
Website
facebook
Label: Roots And Ramblers Records / Info: Hemifran

Twee jaar geleden konden we hier kennismaken met het fascinerende debuutalbum “Train Stories” van de Zweedse zangeres en songschrijfster Su Andersson. In de nummers op die plaat vertelde ze allerlei verhalen over haar ervaringen en belevenissen tijdens de uitgebreide treinreizen die ze in 2019 doorheen Amerika heeft gemaakt, op het spoor reizend van de Oostkust naar de Westkust doorheen 15 Amerikaanse staten.

Ze had toen voor het avontuur gekozen na een 35-jarige zakelijke carrière als architecte en CEO van een kleine onderneming in haar thuisland Zweden. Maar de brandende passie voor de muziek overwon uiteindelijk en bracht haar in 2019 naar de Verenigde Staten. Ondertussen is Su Andersson terug in Göteborg, Zweden aanbeland waar ze verder songs bleef schrijven en opnemen. Tien van dergelijke nieuwe composities ontstonden tijdens de lockdownperiodes in de twee jaar durende coronapandemie.

Die nummers zijn nu terechtgekomen op haar nieuwe album “Brave” dat ze zelf samen met de Zweedse multi-instrumentalist Henning Sernhede heeft geproducet. Deze laatste heeft gewoonweg alle instrumenten die we op deze plaat kunnen horen zelf ingespeeld met uitzondering van piano, drums en percussie die door Jonas Abrahamsson werden gespeeld. Een aantal Zweedse vocalisten zorgen bij diverse nummers voor backing vocals, naast de Canadese folkzangeres Wendy McNeill die accordeon speelt en meezingt vanuit een studio in Valencia, Spanje en Naiika Sings die vocale support aflevert vanuit een opnamestudio in New York.

De coronaperiode zorgde bij Su Andersson voor veel tijd om na te denken over de mensen en de gebeurtenissen die zich rondom haar situeren en die bepaalde indrukken hebben nagelaten en hebben aangetoond dat de mens een sterke behoefte heeft om connecties en relaties met de medemens te creëren. Dat alles heeft haar de nodige inspiratie gegeven voor de nummers die op het album “Brave” zijn terechtgekomen en die ons moeten helpen inzien dat muziek een verbindende factor in het leven kan zijn.

De cd “Brave” zit verpakt in een zeer professioneel en knap ogende boekje met harde kaft met daarin op de linkerpagina een tekening en op de rechterkant de songtekst van het nummer dat een plaatsje op de tracklijst van het album kon verwerven. De plaat begint met het liedje “Japanese Tea” en belandt via de songs “Southern Belle” en “Scissors” bij het jazzy nummer “Bread And Butter” waarin de West-Australische singer-songwriter Ryan Edmond een mooi intermezzo mag blazen op zijn koperen blaasinstrument cornet.

De tracks “Limits” en “Northern Light” brengen ons naadloos bij de vrolijk klinkende albumtiteltrack “Brave”, de sterkste song op het album waarin de door Wendy McNeill gespeelde accordeonklanken voor de belangrijkste muzikaliteit zorgen. Afgesloten wordt er op deze tweede plaat van Su Andersson met de melodieuze ballad “Turquoise And Rust” en met het zachtjes rockende “Missing It All” dat u op de video bij deze recensie kunt beluisteren en tekstueel kunt meevolgen.

(valsam)
“After the release of her debut record ‘Train Stories’ from 2020 in which she reports about her journey by train trips through America , the Swedish singer-songwriter Su Andersson has returned to Gothenburg. She found the inspiration in the lonely corona pandemic period to write new songs about the importance of connecting to other people. Ten of these compositions ended up on the tracklist of her second record ‘Brave’ for which the Swedish multi-instrumentalist Henning Sernhede played all instruments and also joined Su for the important task as album producer.“ – www.rootstime.be