MAGNUS LINDGREN - GEORG BREINSCHMID - CELEBRATING MINGUS 100 - Jazz at Berlin Philharmonic XIII

Artiest info
Website
facebook
Label : ACT
Distr. : New Art Int.
 

In de serie Jazz at Berlin Philharmonic op het ACT label is dit het 13de deel, ditmaal geweid aan Charles Mingus ter gelegenheid van het feit dat het 100 jaar geleden is dat hij werd geboren. “His achievements surpass in historic and stylistic breadth those of any other major figure in jazz” (New Grove Dictionary). Als fan en bezitter van een groot aantal lp’s/cd’s van hem, kan ik mij daar volledig bij aansluiten. Een van de hoogtepunten ter gelegenheid van deze viering was een concert in de Philharmonic in Berlijn op 13 april 2022 in de serie door Siggi Loch geïnitieerde serie concerten. Zes spraakmakende composities zijn te horen in dit live concert, uitgevoerd door een internationaal gezelschap van negen muzikanten die elkaar nauwelijks kenden voor net concert. Maar de geest en kracht van de muziek van Mingus weten ze perfect weer te geven.

Leiders zijn Magnus Lindgren uit Zweden op baritonsax en basklarinet en verantwoordelijk voor de arrangementen en bassist Georg Breinschmid uit Oostenrijk, mede verantwoordelijk voor de arrangementen. Verder zijn aanwezig de Amerikanen Danny Grissett op piano en vast lid van de Mingus Big Band en drummer Gregory Hutchinson. Dan zijn er twee grootheden uit de Duitse jazzscene, de Hongaarse saxofonist Tony Lakatos en de Australische trombonist Shannon Barnett. Verder nog de Duitsers Matthias Schriefl op trompet en Jacob Manz op saxofoon, de Franse zangeres Camille Bertault is te horen op “Goodbye Pork Pie Hat” refererend aan Joni Mitchell.

Zoals eerder al gememoreerd ben ik zwak gezegd nogal gesteld op de avontuurlijke muziek van Mingus, die in handen van deze topmusici niets van zijn kracht verliest. We horen hier een zestal klassiekers van hem, te beginnen met het uitermate swingende “Jelly Roll” ingeleid door het ferme basspel van Breinschmid, geheel in de stijl van Mingus. Maar ook de andere muzikanten laten duidelijk horen dat hun affiniteit met de muziek van Mingus groot is, de muziek staat als een huis en het spelplezier spat er vanaf, ik was er graag bij geweest ! Zo horen we achtereenvolgens gekende juweeltjes voorbijkomen als “Fables of Faustus”, “Goodbye Pork Pie Hat” het sfeervolle eerbetoon aan Lester Young met een uitermate geslaagde vocale bijdrage van Camille Bertault (in het Frans !), het swingende “Boogie Stop Shuffle” en meesterwerk “Better get it in your soul”. Het ietwat minder bekende “Self-Portrait in three colors” van het album Mingus Ah Um uit 1959 krijgt hier een glanzende vertolking met een hoofdrol voor pianist Grissett en Tony Lakatos op tenorsax en niet te vergeten een sfeervolle vocale bijdrage van Camille. Een heerlijk album en voor een Mingus diehard een heerlijk muzikaal hapje !

Jan van Leersum.