OLAV & THE BLUES CRUISE – UNFULFILLED DESIRE

Artiest info
Website
facebook
 

 

“Onbekend, maar snel geliefd…”

Een mail in je postvak van een debuterende muzikant die inhoudelijk je interesse opwekt, zet spontaan aan om wat verder te gaan. Zo is die van ene Olaf Boereboom, een Utrechtenaar die in Nijmegen woont, er een. De zanger/gitarist Boereboom was me als recensent -ik moet eerlijk zijn- onbekend, maar omdat de mail inhoudelijk duidelijk was, wil ik die hier delen: “Olav & the Blues Cruise is een naam die staat voor een nieuw project van een zeer ervaren en gerenommeerde gitarist uit de Nijmeegse muziekscene. Hij speelde vele jaren in verschillende bekende en minder bekende (blues) bands, zoals The Red Rooster Club en als begeleider van vele bekende Nederlandse en buitenlandse blues en pop grootheden. Hij deelde o.a. het podium met Kaz Lux, Tineke Schoemakers, Anna Popovic, Bertus Borgers, Bert Heering, Little Willy Littlefield, Rosa King, Oscar Benton, Terry Mann, Clemens v.d. Ven, Harry Muskee en vele anderen. Daarnaast was Olav als studiomuzikant betrokken bij vele cd’s van andere bekende en bevriende muzikanten…”.

Dat het na jaren ervaring tijd werd voor “eigen” werk, blijkt sterk uit de spreekwoordelijke titel van zijn debuut album, ‘Unfulfilled Desire’. Het resultaat is een album met acht nummers + bonustrack, met “een moderne vette sound en daarop een mix van (zeven) zelfgeschreven echte blues songs, Americana en rock, aangevuld met twee bijzondere en bewerkte covers...”. De opnames gebeurden met de Blues Cruise, bevriende muzikanten (lees: Lude Bakema: drums, Jos Hilgers: bas & Frank op ’t Veld: toetsen), die mede “garant staan voor een geweldige live sound en performance…” en enkele gasten.

Olav opent zijn album met “You Left Me”. Paul van Geelen’s harmonica klinkt even dreigend, maar als Olav zelfzeker overneemt komt alles goed. “Let It Die” dat hierna volgt is een slow blues à la lettre. Een nummer dat baddert in de juiste sfeer en knap afgewerkt is met te verwachten solo’s. “Wasting Time” is een aanstekelige shuffle waarin gitaar en harmonica -nu die van Rob Rosendaal- elkaar afgemeten aanvullen, gevolgd door “The Mail”, ook een van de nummers die Olav zelf schreef. De Southern getinte rockende ballade is de wat vreemde eend in deze tot nu toe bluesy bijt. Olav zingt hierin een mooi duet met Suzan Wattimena (Sweet Bourbon), over de eindigheid van een relatie. De eerste van de aangekondigde covers, “Talking Back to the Night” is er een van Steve Winwood. Het is de titelsong van Winwood’s derde succesvolle studio album dat in 1982 verscheen, de opvolger van ‘Arc of a Diver’ (1980). Olav’s update, hier met wat aangepaste tekst, is op zijn minst apart, maar vooral verrassend. We gaan dan met “Southern Fairy” terug naar de blues. Ook nu weer werkt de vette gitaar in de intro heel aanstekelig en is Olav’s zang daarna top. “Lead Me On” wordt door velen gelinkt aan Curtis Harding en/of Bobby “Blue” Bland, maar is een nummer van de excentrieke songwriter Don Daedric Robey aka Daedric Mallone. Het is terug te vinden op het compilatiealbum -de soundtrack van de Amazon Prime Video Original Series- ‘Resistance Radio: The Man in the High Castle’ (2017), waarop Curtis Harding het zingt. Olav doet de zang op het relaxte nummer samen met Susan Wattimena, Henny Oudesluijs en Sanja Walters. Erg mooi zijn Olav’s gitaarsolo’s, meesterlijk gedragen door het toetsenwerk (piano en Hammond) van Frank op ’t Veld. Nog meer gitaar solo’s inclusief vette wah wah’s op “Investigation” bevestigen Olav’s sterke muzikale kant, waarna hij afsluit met de bonus track, de shuffle, “A Man Like That”.

“Voor Olaf Boereboom is zijn album debuut ‘Unfulfilled Desire’ dat hij met Blues Cruise opnam, een droom die werkelijkheid werd. Ontdek én geniet mee van één van Nijmegens lang verborgen gehouden blues geheimen…” (ESC for Rootstime)

Eric Schuurmans

 

Album tracklist: 01. You Left Me – 02. Let It Die – 03. Wasting Time – 04. The Mail – 05. Talking Back to the Night [Steve Winwood] – 06. Southern Fairy – 07. Lead Me On [Bobby Bland] - 08. Investigation – (Bonus) – 09. A Man Like That | Music/Lyrics by: O. Boereboom, or as [noted] | Album credits: Olav Boereboom: gitaar, zang / Lude Bakema: drums, percussie, bvs  / Jos Hilgers: bas / Gerard “Struik” Vermeulen: bas (8,bonus) / Frank op ’t Veld: keyboards / Paul van Geelen: mondharmonica (1) / Rob Rosendaal: mondharmonica (3) / Susan Wattimena: zang (4,7) / Henny Oudesluijs: zang (7) / Sonja Walters: zang (7)

Discography OLAF & THE BLUES CRUISE: Unfulfilled Desire [2022] |