LES ARTISTES EN RÉSIDENCE DU FESTIVAL - JAZZ SOUS LES POMMIERS

Artiest info
 
 
Label : JSLP
Distr. : Outhere Distr. Benelux
 

Jazz sous les pommiers is een jaarlijks terugkerend jazzfestival gedurende een week in Coutances, Frankrijk. Het eerste vond plaats in 1982, het festival speelt zich af rond hemelvaartsdag . Hier horen we een verzameling van muzikanten die meerdere malen hebben opgetreden op het festival, ter gelegenheid waarvan dit speciale concert werd georganiseerd en opgenomen op 26 augustus 2021. Het betreft de volgende muzikanten : Franck Tortiller op vibrafoon en aanwezig op het festival van 1995 tot 1998, Yves Rousseau op contrabas van 1995 tot 1998, Bojan Z op piano van 1999 tot 2002, Louis Winsberg op gitaar van 2004 tot2007, Andy Sheppard op tenorsax van 2008 tot 2011, Thomas de Pourquery op altsax van 2011 tot 2014, Airelle Besson op trompet van 2014 tot 2017, Anne Paceo op drums van 2017 tot 2020, Théo Ceccaldi op viool sinds 2020 en Fidel Fourneyron op trombone sinds 2020. Muzikanten uit verschillende richtingen in de jazz en uit verschillende landen. Voor deze gelegenheid heeft een ieder van de deelnemers een arrangement gemaakt van een eigen compositie die door de complete groep kon worden gespeeld. Zo is er een dubbel cd ontstaan met een gemêleerd gezelschap en uitdagende composities.

Een tiental muzikanten telt deze groep, geen bigband maar wel een flink gezelschap, maar de hechtheid in de groep draagt ertoe bij dat het klankbeeld zeer compact overkomt. Het album gaat van start met “Here and Everywhere” een compositie van drummer Anne Paceo met daarin een belangrijke rol voor de vibrafoon van Frank Tortiller, een gedragen compositie met een tekst van Anne en Marion Rampal, normaliter ben ik daar niet zo dol op, maar hier blijft het allemaal binnen de perken en de gedreven muzikale inhoud is gelukkig overheersend. Andy Sheppard’s bijdrage met de fantastische titel “My wife’s gynaecologist doesn’t like jazz” is een heerlijke open compositie die zo weggelopen zou kunnen zijn uit het oeuvre van Charles Mingus met zijn strijdbaarheid en scherpe kantjes. “Zeus, god of dogs”, alweer zo’n titel die tot nadenken stemt van Théo Ceccaldi is zo’n opzwepend muziekstuk vol met ingehouden spanning.

Een heel andere stemming horen we in “M’Dout Masaï “ van Louis Winsberg, een ingetogen werk maar wel met een grote onderhuidse spanning. De apotheose van cd 1 is te vinden in “The Might” van Bojan Z, een subliem opgebouwd stuk dat katapulteert in een stomende finale. Op cd 2 vinden we naast een sfeerrijk “Loulou” van Fidel Fourneyron met gedreven vioolspel van Théo Ceccaldi, ook een bijzondere compositie van Yves Rousseau met spannend basspel en een perfect voorgedragen tekst van Léo Ferré, heerlijke muziek. Een apart fenomeen is de interpretatie van “Kashmir” van Led Zeppelin met een arrangement van Franck Tortiller met heftig gitaarspel van Louis Winsberg, ik ben geen fan van de grondleggers van de heavy metal maar in de handen van deze muzikanten klinkt het anders en veel muzikaler. Deel twee sluit af met een compositie van Sun Ra “Love in outer space” gearrangeerd door Thomas de Pourquery, zoals altijd met Sun Ra, een intrigerend en boeiend stuk muziek. Een heerlijk album met bijzonder fraaie en afwisselende muziek, aanrader !

Jan van Leersum.