HANKA G - UNIVERSAL ANCESTRY

Artiest info
Website
facebook
Label : Culture Bridge REc.
 

Hanka G, jazzzangeres uit Slowakije bracht al drie albums uit in haar geboorteland “Refections of Soul” uit 2007, “Essence” uit 2014 en “Twin Flame” uit 2017, de laatste twee werden genomineerd als “Beste Jazz Album van het jaar“ in Slowakije. Haar liefde voor jazz kwam voort uit het luisteren naar de zwarte Amerikaanse jazz grootheden. Hanka ’s vader zong en speelde gitaar en was fan van Chuck Berry en Aretha Franklin, na de revolutie in 1989 die het land bevrijdde van het communisme, stond Slowakije open voor de rest van de wereld en Hanka werd een fan van Motown muziek. Tijdens haar studie aan de universiteit, nam ze een zomerbaan aan in Washington DC waar ze werkte als een zingende serveerster, niet lang daarna kreeg ze een subsidie om een album te maken met de beste musici in Slowakije. Toen de bekende jazz zangeres Cassandra Wilson door Europa toerde, kreeg zij lucht van Hanka’s album Essence en ze nam haar aan als voorprogramma voor haar concert in Bratislava. De twee raakten bevriend en Wilson werd haar mentor en nodigde haar uit om naar de V.S. te komen, ze noemde haar “the best of the next generation”, in 2016 vertrok Hanka naar New York City waar ze haar zangcarrière voortzette in de plaatselijke jazzscene.

Voordat zij naar de V.S. vertrok, verzorgde ze het voorprogramma voor Kurt Elling in Slowakije en toerde ze met het trio van Rodney Kendrick in Zuid Afrika, ze trad op met talrijke jazz grootheden als Reggie Workman, Michael Bowie, Lonnie Plaxico e.v.a. Hanka heeft een fenomenaal stembereik en een timbre dat doet denken aan haar Afro-Amerikaanse collega’s. Ze wordt hier begeleid door een veertiental Amerikaanse top muzikanten in wisselende bezettingen. Haar oeuvre bestaat uit een drietal Slovaakse folksongs “Dance Dance”, “I am such a pretty girl” en “Bird has started singing” met een vertaling in het Engels van Hanka. Verder zijn er o.a. nog “Someday we’ll all be free” van Donny Hathaway , “In search of my heart “ van McCoy Tyner en “Throw it away” van Abbey Lincoln om de indrukwekkendste nummers te noemen, waarbij ik bijna vergeet “Them there eyes” te noemen van Pinkard, Tracy en Tauber, maar natuurlijk vooral bekend in de uitvoering van Billie Holliday.

Spiritualiteit is een belangrijk item voor Hanka en die heeft ze gevonden in de Memorial Baptist Church in Harlem waar ze werd getroffen door de stemmen van het koor. Ze werd gedoopt en sloot zich aan bij het koor, ze was twee jaar de eerste altzangeres waardoor ze in contact kwam met de beste gospel zangeressen. Op dit album staan twee gospelnummers “Be Grateful” van Walter Hawkins en het eerder genoemde “Someday We’ll All Be free” van Donny Hathaway, een eerbetoon aan alle Afro Amerikanen en hun strijd voor gelijkheid. Een uitermate geslaagd album van deze (voor mij) nieuwe ster aan het firmament.

De bezetting is als volgt : Hanka G (zang), Keesha Gumbs ( backing vcl), Terelle Tipton (backing vcl), Shedrick Mitchell (orgel, piano), James Hurt (piano, Fender Rhodes), Rodney Kendricks (piano), David Ginyard (el.bas), Rashaan Carter (el.bas, contrabas), Taru Alexander (drums), Nathaniel Townsley (drums), Sisa Michalidesova (fluit), Marvin Sewell (gitaar), Sherrod Barnes (el. gitaar), Antoine Roney (tenorsax, sopraansax).

Jan van Leersum.