EMANUEL CASABLANCA – BLOOD ON MY HANDS

Artiest info
Website
spotify
label: Kings County Blues Adventures

 

“It's not always what it seems…”

Emanuel Casablanca is een singer-songwriter uit Brooklyn, die op relatief jonge leeftijd al de kenmerken van iconische blues en soul artiesten in zich had. Emanuel zag zijn reputatie groeien, zowel in New York als in West-Duitsland, waar hij een tijd met zijn familie doorbracht. Een ​​platenlabel contacteerde hem, wat Emanuel er uiteindelijk toe bracht om zijn eerste album, een innovatieve EP, ‘It’s Getting Strange’ (2019) op te nemen. Zijn debuut werd goed ontvangen en volgende maand verschijnt ‘Blood on My Hands’, zijn eerste full lengt studio album.

“Featuring Eric Gales, Albert Castiglia, Paul Gilbert, Jimmy Carpenter & Kat Riggins…”

Met ‘Blood on My Hands’ krijgt Emanuel als opkomend artiest de kans om in de schijnwerpers staan, om zijn vaardigheden en talenten te delen. Op de tracklist staan niet minder dan  zestien nummers, die elk verschillende kanten van zijn persoonlijkheid laten zien en zijn ideeën en bedoelingen naar de oppervlakte brengen. Tijdens de opnames kreeg hij de hulp van gasten, waaronder gitaargrootheden als Eric Gales, Paul Gilbert, Albert Castiglia, saxofonist Jimmy Carpenter en zangeres Kat Riggins.

De nummers variëren van de indringende geluiden op “My Nerves”, “Shaky Tables”, “Afraid of Blood”, “Testify” (feat. Brother Dave) en “Devil’s Blood” (feat. Felix Slim) tot de meeslepende blues van “Bloodshot Eyes” (feat. Albert Castiglia) en “Anna Lee” (feat. Jimmy Carpenter). Er zijn op het album een aantal tracks, die voor Emanuel een speciale betekenis hebben. Zo is het (beangstigende) titelnummer “Blood On My Hands” (feat. Eric Gales) aldus Emanuel: “een weerspiegeling van een tijd en plaats in zijn leven”. Het indringende “In Blood” (feat. Paul Gilbert) noemt hij “een nummer dat hij vooral graag tijdens concerten speelt” en de “slash and burn attack”, “Sunday Talks” dat dateert uit 2014, “een nummer dat hij live heeft gespeeld, maar nooit heeft opgenomen”. De tedere, akoestische ballade “Like a Pulse” (feat. Kat Riggins & Sanga of The Valley) is dan weer een nieuwe compositie. "Het gaat over mijn liefde voor mijn vriendin Natalija. Over de manier waarop ze me inspireert en erin slaagt me in beweging te houden…".

Een van de muzikanten die Emanuel leerde kennen was Kevin Jenkins, de bassist van blues zangeres Shemekia Copeland, die zijn mentor werd. Een toevallige ontmoeting met Ron Wood (Rolling Stones) in zijn atelier in Soho leidde op zijn beurt tot een uitnodiging om een ​​concert van Bernard Fowler bij te wonen en, een ontmoeting met de manager van Fowler verbreedde zijn horizon. Al snel bevond hij zich in het gezelschap van Eric Gales, Doug Wimbish en andere professionele muzikanten, die tot de leidende figuren van de bloeiende muziekgemeenschap van NYCity behoren. Om de lange tracklist volledig te maken zijn dit nog de ontbrekende tracks: “Nashville” (feat. Felix Slim), “Thicker Than Blood”, “Blood Money”, “Fantasies“ en “Rottenpockets”.

“Brooklyn blues guitarist, “newcomer” Emanuel Casablanca immediately delivers an excellent debut with ‘Blood on My Hands'…” (ESC for Rootstime)

Eric Schuurmans

releasedatum: 19/08/22

 

Album tracklist: 01. Afraid of Blood – 02. In Blood – 03. Blood On My Hands – 04. Like a Pulse – 05. Bloodshot Eyes – 06. Nashville – 07. Sunday Talks – 08. Thicker than Blood – 09. Anna Lee – 10. Testify – 11. Devil's Blood – 12. Blood Money – 13. Fantasies  - 14. My Nerves – 15. Shaky Tables – 16. Rottenpockets | Music/Lyrics by: Emanuel Casablanca, or as [noted] | Album credits: Emanuel Casablanca: vocs, guitar & Featuring: Eric Gales (3), Albert Castiglia (5), Paul Gilbert (2), Jimmy Carpenter (9), Felix Slim (6,11), Brother Dave (10), Kat Riggins & Sanga of the Valley (4)

Discography EMANUEL CASABLANCA: Blood on My Hands [2022] | It’s Getting Strange (EP,5#) [2019] |