LYKKE LI – EYEYE

Artiest info
Website
facebook
label & distr. : PIAS

De Zweedse zangeres, songschrijfster en model Lykke Li is in onze contreien pas echt beroemd geworden nadat de Belgische rockgroep ‘Triggerfinger’ in 2012 een schitterende coverversie van haar liedje ‘I Follow Rivers’ naar de top van de Benelux-hitlijsten had gezongen. De met een ‘lepeltje op een koffiekopje tikkende’ versie van Ruben Block, Mario Goossens en Paul Van Bruystegem (Monsieur Paul oftewel Lange Polle) zorgde ervoor dat vele muziekliefhebbers naarstig op zoek gingen naar het werk van de originele vertolkster van dat catchy nummer.

Zo kwamen ze terecht bij de albums van de nu 36-jarige Li Lykke Timotej Zachrisson zoals de volledige paspoortnaam van Lykke Li luidt. Zij debuteerde op plaat met het album “Youth Novels” uit 2008, waarna nog drie andere platen volgden met “Wounded Rhymes” (met “I Follow Rivers”) uit 2011, “I Never Learn” uit 2014 en “So Sad So Sexy” uit 2018. Haar werk bestaat voornamelijk uit dromerige en vaak droevige, intimistische popliedjes en indie popmuziek waarin subtiele elektronische klanken vermengd worden en ze zachtjes zingt met haar breekbare sopraanstem.

Anno 2022 verschijnt het vijfde soloalbum van Lykke Li onder de merkwaardige titel “Eyeye”. Daarop brengt ze gedurende amper 34 minuten acht ‘post break-up’-nummers waarvan nu reeds twee songs op single zijn verschenen. Het zijn de twee nummers die u op de bijgaande video’s kunt beluisteren: “Highway To Your Heart” en de albumopeningstrack “No Hotel”. Ook de overige nummers “You Don’t Go Away”, “Carousel”, “5D” en “Over” zijn allemaal erg mooi en kunnen volgens ons zo op de moderne radiostations gedraaid worden.

Lykke Li zegt zelf een fan te zijn van artiesten als Neil Young, Leonard Cohen, ‘The Beatles’, ‘The Rolling Stones’, ‘The Velvet Underground’ en de meer recente indie popgroep ‘Beach House’. Elementen uit de muziek van al deze inspiratiebronnen kunnen we dan ook in haar eigen liedjes bespeuren. Haar vijfde plaat werd geproducet door Lykke Li en Björn Yttling van de Zweedse indiepopband ‘Peter Bjorn And John’. Het is misschien wel het meest commerciële album in het repertoire van deze Zweedse zangeres met een arsenaal aan potentiële hitsingles op de tracklijst.

(valsam)