BEACH HOUSE – ONCE TWICE MELODY

Artiest info
Website
facebook
Label: Bella Union
distr.: PIAS

De Amerikaanse groep ‘Beach House’ uit Baltimore, Maryland is met het dubbelalbum “Once Twice Melody” aan hun achtste release toe sinds hun titelloze debuutalbum dat in 2006 op de platenmarkt verscheen. ‘Beach House’ is een duo dat bestaat uit zangeres, keyboardsspeelster en multi-instrumentaliste Victoria Legrand en gitarist, keyboardsspeler, multi-instrumentalist en backing vocalist Alex Scally die elkaar in 2004 op muzikaal vlak vonden en besloten om sindsdien samen liedjes te gaan schrijven en op te nemen. Hun albums “Teen Dream” uit 2010 en ”Bloom” uit 2012 vormden tot nu toe de absolute hoogtepunten in de carrière van dit duo.

Op deze nieuwe dubbelaar brengt ‘Beach House” achttien nummers die samen een concept vormen met “Chapter 1: Pink Funeral” (4 nummers), “Chapter 2: New Romance” (4 nummers), “Chapter 3: Masquerade” (5 nummers) en “Chapter 4: Modern Love Stories” (5 nummers). In elk van deze vier hoofdstukken komt er één song voor die ook de titel van dat hoofdstuk heeft gekregen.

De ‘lyrics animation’-video’s die we aan deze recensie hebben toegevoegd brengen u telkens de eerste song van ‘Chapter 1’ zijnde albumtiteltrack “Once Twice Melody” en van ‘Chapter 3’ met het liedje “Sunset”. Het duo wisselt bij deze 18 tracks zeer vlotjes af tussen diverse muziekstijlen en songstructuren, dan eens met overwegend synthesizers en een andere keer met drummachine, orgel, keyboards of uitsluitend akoestische gitaar. Voor het eerst werd er voor de plaatopname ook een heus strijkersensemble in de studio gehaald en als er live gedrumd wordt is dat de taak van James Barone. De repetitieve melodieën bij al deze nummers zijn echter de steeds terugkerende constante in de door het duo samen gecomponeerde dromerige songs en sound van ‘Beach House’.

Als er achttien nummers op deze twee cd’s staan is het nogal vanzelfsprekend dat we daaruit enkele favoriete tracks willen selecteren. Hier zijn dat de songs “Superstar”, de droompopnummers “Through Me” en “Runaway” en “Over And Over”, de laatste 7 minuten durende song van ‘Chapter 2’: die vier liedjes op de eerste goudgekleurde cd mogen hier wat ons betreft dagelijks wel een keertje door de stereospeakers weerklinken.

De tweede cd heeft een zilveren kleurtje meegekregen en misschien is dat wel een beetje symbolisch voor de kwaliteit van de tien songs die er een plaatsje op wisten te veroveren: net niet goud. De melancholisch klinkende nummers die ‘Chapter 3’ bevolken zijn toch wat minder verrassend, minder hitpotentieel bevattend en qua sound minder opwindend en catchy. Het is pas bij het nummer “Finale” uit ‘Chapter 4’ dat we opnieuw prille danskriebels beginnen te voelen die heel goed van pas komen bij de op een monotone maar aanstekelijke riff gebrachte topsong “Hurts To Love”.

‘Beach House’ bevestigt met “Once Twice Melody” dat ze nog altijd niets hebben moeten inleveren op het gebied van het kwalitatieve songschrijven en deze twee schijfjes zorgen al bij al toch voor 84 minuten aangenaam luisterplezier. Maar als we een ‘the best of’-album uit deze achttien tracks moeten samenstellen zullen we dat toch met de helft van de liedjes kunnen doen. Dit duo verdient echter nog steeds alle respect voor wat ze telkens weer weten te componeren voor hun volgende album. Het is dus nu al uitkijken naar de negende plaat van ‘Beach House’, iets wat wellicht voor ergens in 2024 zal zijn.

(valsam)