LUTHER BLACK AND THE COLD HARD FACTS – MOMENT OF TRUTH

Artiest info
Website
facebook
Label: Wire & Wood Productions

Bij de naam van de in 2019 opgerichte formatie ‘Luther Black And The Cold Hard Facts’ denken de meesten aan een frontman en zijn begeleidingsband. Dit is echter niet het geval voor deze artiesten uit Maplewood, New Jersey want hier gaat het over een toch wel knap gekozen pseudoniem voor de 62-jarige singer-songwriter en countryrockartiest Rick Wagner die hier nauwelijks twee jaar geleden op plaat debuteerde met zijn titelloze album “Luther Black And The Cold Hard Facts”.

In de voorbije twee jaren was er de coronacrisis die het hele muzikale gebeuren van plaatopnamen en optredens voor de artiesten heeft lamgelegd. Die lockdownperiode creëerde wel opportuniteiten voor muzikanten om nieuwe nummers te schrijven die ze nu in alle vrijheid hebben kunnen opnemen voor een nieuwe plaat. Zo gebeurde het ook voor Rick Wagner die hier met de nodige fierheid twaalf nummers op het tweede album “Moment Of Truth” van ‘Luther Black And The Cold Hard Facts’ aan u wil komen voorstellen.

Op zijn eerste album bracht hij met zijn versie van “I’m So Lonesome I Could Cry” een ode aan Hank Williams, één van zijn muzikale helden. Ook op deze tweede plaat is er opnieuw een tribute-song aan een ander overleden voorbeeld van Rick Wagner. Deze keer draagt hij de door hem gecomponeerde melancholische song “Heartbreak Lullaby” op aan de op 7 april 2020 op 74-jarige leeftijd overleden folk- en countryzanger John Prine. Hoe dat nummer klinkt kunt u beluisteren op de tweede video bij deze recensie. Voor de eerste video kozen we voor het mooie folkliedje “Long Way To Go”, een single uit deze plaat waarin de troubadour met lichtjes hese stem een overzicht van zijn levensverhaal brengt.

Toch is er op “Moment Of Truth” naast elf zelfgeschreven liedjes eveneens een coverversie te horen van het nummer “Most Of The Time” dat Bob Dylan in 1989 opnam voor zijn album “Oh Mercy”. Rick Wagner is een singer-songwriter die zijn verhalende songs in een gelijkaardige stijl presenteert als de reeds vermelde folkartiesten John Prine en Bob Dylan, maar we kunnen in zijn nummers ook wel enige kenmerken terughoren van het werk van countrymuzikanten als Guy Clark of Townes Van Zandt. Dat is vooral waarneembaar in ballads als “Guilty”, “Before I Stop Loving You”, “Hold On To Your Dreams”, het politiek hekelende “What Are We Fighting For?” en het melancholische “The Rest Of My Days”.

Bij de opname van deze nieuwe plaat was Rick Wagner actief als multi-instrumentalist op gitaren, bas, keyboards, mondharmonica, drums en percussie en droeg zijn vriend Matt Wissler zijn steentje bij op mandoline en gitaar en als backing vocalist. Daarnaast waren er nog een achttal muzikanten die op een instrument of als backing vocalist een bijdrage aan één of meerdere songs hebben afgeleverd.

“Moment Of Truth” is momenteel enkel te downloaden via de daartoe geijkte kanalen maar we hopen toch dat het album binnenkort als een fysisch hanteerbare cd zal worden uitgebracht want dit soort tijdloze muziek zal ook in deze digitale tijden altijd wel een geïnteresseerd publiek weten te vinden.

(valsam)