DOMINIK HOYER BAND - NACHTBLAU

Artiest info
Website
 
Label : Double Moon Rec.
Distr.: New Age Int.

Dit is het debuut album van drummer Dominik Hoyer (Rheinfelden,Dld., 1994), hij is hier te horen met Lukas Reinert (trombone), David Cogliatti (piano), Marc Metzgolits (bas) en Alberto Garcia (percussie). Hij schreef alle 10 composities, het album is onderdeel van de serie Next Generation , een initiatief van het blad Jazzthing om beginnende jazzmuzikanten een kans te geven een debuut album op te nemen, dit is al vol. 93 uit de serie, een uiterst effectvol initiatief dus. De muziek op “Nachtblau” is niet de typische muziek die je zou verwachten van een slagwerker die gaat componeren, geen spoor van harder, sneller of complexer maar rustige klanken en klare thema’s waarbij de emotie de kern vormt.

Zijn medemuzikanten zijn David Cogliatti op piano, Marc Metzgolits op bas en Lukas Reinert op trombone. De band straalt een rust uit die zorgt voor diepgang en voor de energieke inzet en het pure spelplezier in het maken van muziek. Hun doel is het creëren van gemoedsstemmingen en emoties, omdat emoties tot de belangrijkste zaken behoort die muziek definieert. “Nachtblau” is dan ook een album geworden van een jong gezelschap wiens enthousiasme voor hun muziek en hun specifieke klank in iedere toon is te horen en vervuld is van een grote muzikale diepte en rijpheid. De inspiratie voor zijn nummers vindt Dominik veelal in het dagelijkse leven, zo is de melodie van “Nachtblau” ingevallen bij een avondwandeling en omdat hij het zo goed vond, is het ook het titelnummer geworden. “Ich versuche als Schlagzeuger, wenig zu spielen und der Musik und den anderen viel Raum zu lassen, Ich gebe das Fundament, ohne darüber auszubrechen (uit Jazzthing).

Het album begint met het fraaie uptemponummer “Diavolo”, ingezet door de trombone, ontwikkelt zich al gauw een nauwgezette samenwerking tussen bas, trombone en piano, heerlijke opwekkende geluiden. “Today not tomorrow” is een van de vele ballads die dit album rijk is, mooie lange lijnen op de trombone, luchtig ondersteunt door de rest van de band. Zuid-Amerikaanse sferen roept het nummer “1234” op met een belangrijke rol voor percussionist Alberto Garcia. Het nummer heeft een lome swing waarop je automatisch gaat mee wiegen. “Nachtblau” beantwoordt helemaal aan de titel met zijn serene klank, heel sfeervol. Dezelfde sfeer zet zich voort in “Seven Days”. Met “Circle” verandert de muziek, meer uptempo en een vrolijk huppelende bas en keyboard. Heerlijke wegdroommuziek en dat geldt zeker voor de afsluiter “Ballad for you”. Verwacht geen uitbundige uitspattingen of razende swing op dit album, het is allemaal melodieus en vol sfeer, kortom misschien een voorteken van de naderende zomer.

Jan van Leersum.