CHERYL CAWOOD – BULLET IN THE CABIN WALL

Artiest info
Website
facebook
Label: Bobbitt Records

Folkrockzangeres Cheryl Cawood heeft haar thuisbasis in Galveston, een eilandstadje in de grote omgeving van Houston, Texas. Zij heeft nu samen met producer en multi-instrumentalist Jack Saunders haar debuutalbum “Bullet In The Cabin Wall” opgenomen in de ‘White Cat Studio’ in Houston. Jack Saunders tekende voor alle gitaarwerk en speelt ook op contrabas, mandoline, mandola en banjo, terwijl Rick Richards voor drum- en percussiewerk zorgde en Michael Bobbitt op piano en Eleonore Whitmore op viool aan enkele van de twaalf nummers op deze plaat hebben bijgedragen.

In deze songs vertelt ze het waargebeurde verhaal over de vete tussen haar overovergrootvader en de Cherokee-indianen, een dispuut over wie nu wel de eigenaar was van een groot stuk land in de bergachtige streek. De uiteindelijke ‘Cawood’-nederzetting werd sinds de 18e eeuw bewoond door honderden migranten die in de koolmijnen kwamen werken en die in kampen woonden die ontstonden in Harlan County, Kentucky toen ze in de vele onontgonnen oliebronnen de veelgevraagde fossiele brandstof begonnen op te pompen. Haar voorvader werd daardoor een rijke man en had als hobby het creëren en spelen van liedjes op een banjo terwijl hij op het terras voor zijn huis zat uit te rusten.

Cheryl Cawood heeft het boeiende verhaal van deze man en zijn nazaten nu gebundeld in de twaalf liedjes die ze op “Bullet In The Cabin Wall” heeft samengebracht. Het zijn niet allemaal eigen composities van deze singer-songwriter, want er werd ook geopteerd voor het brengen van enkele coverversies van oudere folk-, country- en bluegrassnummers. Op deze plaat zijn dat “L&N Don’t Stop Here Anymore” van Jean Ritchie uit 1965 en beroemd geworden in de versie van Johnny Cash op zijn album “Silver” van 1979 en “Coalfield Woman” van uit het in 2010 uitgebrachte album “Winds Of Texas” van Tim Henderson.

Daarnaast brengt Cheryl Cawood ook haar versie van het stokoude Appalachian traditionele volklied “Shady Grove” uit het begin van de 20e eeuw, een nummer dat in het verleden vaak door andere artiesten gecoverd werd zoals o.a. ‘Crooked Still’, Doc Watson, ‘Fairport Convention’, Jerry Garcia en ‘The Chieftains’. De eerste single die uit dit album werd getrokken is het nummer “Deep Down In Your Bones” dat u op de eerste video kunt beluisteren. De albumtiteltrack “Bullet In The Cabin Wall” is een countryballad die u op de tweede audiovideo hoort.

Cheryl Cawood componeerde echter zelf ook negen van de twaalf songs en daarvan kunnen we het op werk van Loretta Lynn lijkende countryliedje “Makin’ Corn Liquor”, “Coming Home” dat van Dolly Parton had kunnen zijn, de folkballads “Ballad Of Spade Cooley” en “Running Out Of Time” en de emotievolle slotsong “Daddy’s Hometown” als beste nummers vermelden. “Bullet In The Cabin Wall” is op deze wijze een eervolle debuutplaat geworden voor deze Texaanse singer-songwriter waarvan we wellicht in de volgende jaren nog wel meer zullen gaan horen.

(valsam)