JASON McNIFF – TONIGHT WE RIDE

Artiest info
Website
facebook
Label: Tombola Records

Het is algemeen geweten dat de meeste singer-songwriters die aan een eigen muzikale carrière beginnen daarbij heel vaak geïnspireerd worden door het werk van andere zangers en componisten waar ze als beginnende muzikant hebben naar opgekeken. Dat is ook het verhaal van de Britse folkartiest Jason McNiff, de zoon van een Ierse vader en een Poolse moeder en opgegroeid in Bradford, Yorkshire. Om zijn muzikale loopbaan goed te kunnen starten verhuisde hij na zijn universiteitsstudies in Nottingham naar Londen waar hij zich in het folk- en bluesmilieu begaf. Daar werd hij ontdekt door Bert Jansch die als zijn gids zou gaan functioneren doorheen zijn bijna twintig jaar durende carrière.

Dat leverde een uitgebreide serie aan albums op die dezer dagen wordt aangevuld met een tribute-album dat de titel “Tonight We Ride” kreeg en uit dertien nummers bestaat die bijna allemaal gepersonaliseerde coverversies zijn van songs die Jason McNiff doorheen de voorbije decennia hebben geïnspireerd bij het schrijven van zijn eigen werk. Het gaat weliswaar niet om de bekendste nummers van artiesten als Townes Van Zandt, ‘The Beatles’, Bob Dylan, Leonard Cohen of ‘Dire Straits’.

Wel erbij zijn twee songs van zijn muzikale mentor en beschermheer Bert Jansch met “Running From Home” en “The Open Road”. Twee van de dertien songs op dit album zijn eigen nieuwe composities van deze folkartiest: “I Remember You” en “Shadow Ships Of Deptford” met een knappe intimistische begeleiding op zijn akoestische gitaar. Voor de twee video’s bij dit verhaal selecteerden we de songs “Fisherman’s Blues” van ‘The Waterboys’ en Bob Dylan’s liedje “One Too Many Mornings”.

Momenteel woont Jason McNiff met zijn familie in Hastings, East Sussex waar hij piano- en gitaarles geeft aan jonge kinderen en beginnende muzikanten en waar hij een wekelijkse show “Sundowner” organiseert waar allerlei nieuw Brits muzikaal talent zich kan komen voorstellen aan het publiek. Tijdens de coronapandemie dook hij daarbij online ook regelmatig zelf op als performer maar in de volgende maanden zullen de liedjes van zijn recente album “Tonight We Ride” daarbij zeker ook wel opnieuw tijdens de ‘Sundowner’-live shows op het podium aan bod kunnen komen.

(valsam)

 

 

 

TRACKLIST:
1. Running From Home - Bert Jansch
2. My Proud Mountains - Townes Van Zandt
3. Tonight We Ride - Tom Russell
4. Tomorrow Never Knows - The Beatles
5. One Too Many Mornings - Bob Dylan
6. I Remember You - Jason McNiff
7. Fisherman's Blues - The Waterboys
8. Open Road - Bert Jansch
9. Hard Times - Stephen Foster
10. Tunnel Of Love - Dire Straits
11. Shadow Ships Of Deptford - Jason McNiff
12. Precious Angel - Bob Dylan
13. Moving On - Leonard Cohen