LAURA VEIRS – FOUND LIGHT

Artiest info
Website
facebook
Label: Bella Union
distr. : PIAS

Laura Veirs is een 48-jarige Amerikaanse singer-songwriter uit Portland, Oregon die zich sinds de release van haar titelloze debuutplaat in 1999 altijd begeven heeft tot het componeren en zingen van folk- en alt.countryliedjes. Wij kennen haar ook wel van het muzikale project ‘case/lang/veirs’ uit 2016 waarbij ze samenwerkte aan een album met de Amerikaanse zangeres Neko Case en de Canadese singer-songwriter k.d. lang.

Laura Veirs is bij de betere muziekkenners wellicht ook gekend als de echtgenote van topproducer en multi-instrumentalist Tucker Martine die het album “Case / Lang / Veirs” producete. Maar deze keer heeft hij door de eind 2019 doorgevoerde echtscheiding niets meer te maken gehad met de productie van de nieuwe twaalfde studioplaat “Found Light” van Laura Veirs. Dat is de opvolger van haar albums “The Lookout” uit 2018 en “My Echo” uit 2020.

De veertien songs die op deze nieuwe plaat staan werden tijdens de lange lockdownperiode omwille van de Covid 19-pandemie gecomponeerd toen Laura Veirs noodgedwongen thuis moest blijven en geen concerten of optredens kon verzorgen. Wij vinden dat de eenzaamheid die veroorzaakt werd door die afzonderingsperiode en misschien ook nog door de gevolgen van de scheiding van de vader van haar twee kinderen van 9 en 12 jaar soms wel doorklinkt in enkele nummers op “Found Light”. Anderzijds zijn enkele songs op deze plaat ook een soort van onafhankelijkheidsverklaring om te bewijzen dat ze muziek maken ook alleen kan doen zonder de hulp van ex-partner Tucker Martine.

De producersverantwoordelijkheid voor dit nieuwe album werd gedeeld door Laura Veirs en Shahzad Ismaily, een multi-instrumentalist die op de meeste songs meespeelt op basgitaar, piano, drums en Moog-synthesizer. Andere instrumentalisten die aan één of meerdere van de sober georkestreerde songs bijdroegen waren Aaron Roche op trombone, trompet en gitaar, Sam Amidon op banjo en fiddle en Karl Blau en Charlotte Greve op saxofoon en fluit.

Onze uiteindelijke evaluatie van deze nieuwe plaat van Laura Veirs is een beetje dubbelzinnig. Het gaat weliswaar om originele en soms autobiografische liedjes, maar we vinden “Found Light” een vrij moeilijk beluisterbaar album dat veel concentratie vergt van de luisteraar en amper radiovriendelijke songs bevat. Een uitzondering daarop is misschien wel de openingstrack “Autumn Song” die Laura samen zingt met Kate Stables en ook het albumafsluitende nummer “Winter Windows” dat als eerste single uit deze plaat verschijnt en dat u op de eerste bijgaande video kunt beluisteren. Maar wat we met het hierboven neergeschrevene bedoelen willen we proberen te illustreren door middel van de tweede video waarop het nummer “Seaside Haiku” te horen is. We zijn dus (nog) niet onverdeeld overtuigd over het potentiële succes van deze nieuwe plaat en we hopen dan ook dat Laura Veirs voor een volgend album opnieuw enkele wat meer commerciële songs zal componeren.

(valsam)