CABOOSE – AWAKE GO ZERO

Artiest info
Website
facebook
label: Bloos Records

 

“Where music traditions mix…”

"Caboose" werd gebruikt om het gietijzeren kookfornuis in de cabine aan te duiden. Het woord komt van het Nederlandse "kabuis" (of Nederduitse "kabuse") wat "cabine op het dek van een schip" betekent. Het gebruik van "caboose" om een bemanningswagen op een spoortrein aan te duiden, ontstond in het midden van de 19e eeuw…

Caboose is ook de naam van een Italiaans blues/roots duo met als zanger/frontman, multi-instrumentalist Luis De Cicco en drummer/percussionist Carlo Corso. Caboose debuteerde in 2018 met een titelloze 5-6-track EP en brengt met ‘Awake Go Zero’ als opvolger van ‘Hinterland Blues’ (2019) hun tweede studio album uit, gebaseerd op de “Wakan Goki Zoroi” (1839-1892), een verzameling van verhalen met als achtergrond de zeehavensteden van het oude Azië en hun bezoekers. Op het nieuwe Caboose album zijn ze het startpunt voor negen verhalen, verzamelt tijdens hun reizen naar New Orleans, Napels en Londen. De Cicco schreef de verhalen en nam ze op in de Kuca Studio.

“…I’m still far from the solution, but I’ll be ready when it comes…”

Het veelkleurige dier op de omslag staat voor het veelzijdige universum van hun reis, waar je in contact komt met voodoo-heksen, immigranten, zwervers, reizigers, allemaal verenigd door een gevoel van ontworteling en een onverzadigbare nieuwsgierigheid naar het leven. Van hieruit komt het verlangen naar een plek in de wereld, denkbeeldig of echt -van hier komt de Blues- maar niet alleen.

Er is na de opzwepende opener “Do What the Witch Says”, stoffige woestijnrock (als “Without You” met William Fusco op banjoen “I Want Her Back”), mooie ballades die doen denken aan West-Afrika (als “Viva Hobos” en “Tongue”), neergezet met innovatie die de twee kenmerkt. ‘Awake Go Zero’ is een album dat zoals op “Fortune” gretig lonkt naar Mississippi, maar met zijn voeten stevig op het Italiaanse platteland. Het  is een kruising tussen twee landen, waarbij tradities vermengd worden en cultureel erfgoed uitgewisseld wordt en zoals o.a. op “Poor Boy” en “Streets I Walk On” risico’s genomen worden.

‘Awake Go Zero’ werd uitgebracht door Bloos Records, een Italiaans label dat onder zijn merk de beste Italiaans/Afro-Amerikaanse muziek verwelkomt, met belangrijke internationale samenwerkingen, als (vooral) Corey Harris.

“Caboose’s new release 'Awake Go Zero' is a junction between two countries, mixing and exchanging traditions and taking surprising risks…” (ESC for Rootstime)

Eric Schuurmans

 

Album tracklist: 01. Do What the Witch Says – 02. Fortune – 03. I Want Her Back – 04. Home – 05. Poor Boy – 06. Viva Hobos – 07. Tongue – 08. Without You – 09. Streets I Walk On | Music/Lyrics by: Luis De Cicco, w/ or as [noted] | Produced by: Caboose & Fadà | Album credits: Luis De Cicco: e & a guitars, vocs, banjo, keys / Carlo Corso: drums (exc. 1: Marco Coviello), percussion / William Fusco: bass (4), banjo (8) 

Discography CABOOSE: Awake Go Zero [2022] | Hinterland Blues [2019] | Caboose EP (#6) [2018] |