JONAS TIMM - MORBU

Artiest info
Website
facebook
Label : Double Moon Rec.
Distr. : New Arts Int.
 

Het Kwintet van Jonas Timm valt onmiddellijk op door de bezetting, piano, bas, drums en gitaar is niet wereldschokkend, maar als daar ook nog een accordeon bij aanwezig is, dan spreken we van een andere zaak. Even los gezien van mijn “geheime” liefde voor de accordeon (niet in de schlagermuziek) ben ik ontzettend gecharmeerd door het geluid van de groep, vol van sfeer en jiddische roots.

Al onmiddellijk in de eerste noten van het openingsnummer “La Vida Con Alma” van Timm hoor je een andere inspiratiebron van Timm, Zuid- Amerika, volop aanwezig in dit nummer. In “The toys of Germany” zijn er duidelijk sporen te ontdekken van de Argentijnse tango vooraleer het trio zich verdiept in andere klanken. Het glasheldere, sprankelende pianospel van Timm mag ik wel noemen als zijn handelsmerk waardoor hij tussen de spraakmakende meute aan jazzpianisten toch een eigen stem heeft verovert.

Naast Jonas Timm op piano horen we Tino Derado op accordeon, Bertram Burkert op gitaar, Lorenz Heigenhuber op bas en Diego Pinera op drums. Van de 11 composities zijn er 5 geschreven door Timm, 2 door Burkert en 1 door Pinera. “Sei Willkommen” is van Gerhard Schöne en “El Cant Dels Ocells” is een traditional met een arrangement van Timm. “Technoprayer” van Timm heeft niets van doen met techno muziek, maar is een romantisch muziekstuk waarin Timm zich volledig kan ontladen in fijnzinnige pianopatronen.

Feest is het met “Tortuga en la Fiesta”, heerlijke vrolijke muziek. “Plavo Jezero” is alweer zo’n heerlijk sfeervol muziekstuk waarop je zinnebeeldig wordt meegevoerd langs heerlijke dreven en fraaie landschappen. Fijnzinnige gitaarklanken zijn te horen in “Little Asia”, eigenlijk is er geen minder nummer te vinden op dit album, vol. 92 in de serie Next Generation van het tijdschrift Jazzthing.

Jan van Leersum