THE MIKE ROSS BAND – PEACH JAM (LP)

Artiest info
Website
facebook - spotify
label: Sentric Music

 

“Allman Brothers keep Mike Ross captivate…”

De Britse muzikant Mike Ross is géén archeoloog, maar een kunstenaar, multi-instrumentalist en zanger, die al een lange weg afgelegd heeft. Ross belandde in de winter van 1993/94 als gitarist voor het eerst bij Afterglow, een rock band uit Durham in het noordoosten van Engeland, die bestond uit zanger Chris Meikle, organist Simon Dent, bassist Andy “Sharky” Clark en drummer Ash Staff. Na enkele optredens verliet Ross met organist Simon Dent de band om Mother Sugar te vormen met Dent’s broer Paul en Ross’ broer Graeme, samen met pianist Dave James en drummer Tony Bimbi. Het zestal had veel potentieel, maar gaf het om diverse persoonlijke reden na een jaar op. Ross en zijn broer Graeme verlieten de band en kozen ervoor om samen met drummer Mick Kelly aan een meer gestroomlijnd geluid te werken. Dit resulterende in het powertrio Taller Than. Beide bands, Afterglow (later omgedoopt tot Modeliste) en Mother Sugar kregen na het vertrek van Ross verder succes en bekendheid.

Na veel wikken en wegen van het beschikbare oude materiaal besloot Ross in het voorbije jaar om de originele nummers van het nooit uitgebrachte Taller Than album ‘Lay It Bare’ te “restaureren” en uit te brengen. Aangemoedigd door het succes van dit project en de overweldigend positieve reacties van fans op het oude materiaal dat Ross destijds schreef, besloot hij om nog een album samen te stellen met niet eerder uitgebrachte opnames. Hij zocht in zijn archief van cassette- en DAT-tapes, cd-r's en 1/2"-tapemasters om een ​​verzameling nummers samen te stellen die al sinds 1997 in de rekken lagen. 'Origin Story' bevat 4 nummers van elk van de 3 bands waarin Mike speelde. Het belangrijkste verschil tussen het ‘Lay it Bare’ album en ‘Origin Story’ is dat de nummers opnieuw opgenomen werden (met Darren Lee op drums en Dave James achter de piano).

Ross is daarnaast bij rockfans ook bekend als een van drie gitaristen/frontmannen van de power band RHR, genoemd naar de frontmannen Troy Redfern, Jack J Hutchinson en Mike Ross. Door het beste van Southern rock, Americana en Blues te mixen is RHR sterk geworden in de jambandscene en bracht het in 2018 hun debuutalbum 'Mahogany Drift' met veel bijval uit.

Mike doet ook al jaren solo zijn ding en bracht in 2014 zijn solodebuut 'Spindrift' uit, in 2018 het pittige, aanstekelijke 'Jenny's Place' en in 2019, het in Nashville opgenomen 'The Clovis Limit Pt.1', een "61 minuten durende verzameling van tien nieuwe nummers gemaakt van pis, azijn en kleine stukjes sterren…". Op 'The Clovis Limit Pt. 2' werd het Clovis Limit-avontuur vervolgd.

Zijn recent project ‘Peach Jam’ dat Mike Ross opnam in de Electric Studios & Tonecan Studios in Brighton is een 5-track album met originele instrumentale muziek, geïnspireerd op de muziekstijlen van The Allman Brothers Band, met name de 'At Fillmore East' (1971) iteratie. Het titelnummer is een bijna 15 minuten pure vreugdevolle muzikale overgave, die een reis beschrijft van Atlanta (GA) naar Sarasota (FL), met representatieve veranderingen in groove en gevoel die de route markeren. “Grace” is een sprankelend akoestisch nummer, Ross’ interpretatie van een traditionele kerkelijke melodie, terwijl hij met “Galadrielle” een ontroerend eerbetoon brengt aan de dochter van Duane Allman in vier emotionele en transcendente bewegingen. “Derek & Me” is een aangrijpend akoestisch requiem voor Mike's overleden vader Derek, dat op de een of andere manier tinten van Duane's “Little Martha” oproept. Een van de “extra” tracks (een “Radio Edit” én het enige nummer met zang!) is een heropname van het Free nummer “Don't Say You Love Me”, dat werd opgenomen als erkenning van Free-zanger Paul Rodgers, die net als Mike afkomstig is uit het noordoosten van Engeland.

Zoals we ondertussen zeker weten is Mike Ross altijd al een toegewijde Allman Brothers fan geweest. ‘Peach Jam’ is een album dat qua geest en intentie in de buurt van hun baanbrekende werk komt en, dat aan Mike Ross alsnog voldoende ruimte geeft om zich als muzikant authentiek en uniek uit te drukken.

“With 'Peach Jam', The Mike Ross Band delivers a great and exceptionally southern-inspired album, which still remains surprisingly original and authentic…” (ESC for Rootstime)

Eric Schuurmans

 

Album tracklist: 01. Peach Jam (14:41) – 02. Grace (2:56) – 03. Galadrielle (10:51) – 04. Don't Say You Love Me [Fraser/Rodgers] (6:10) – 05. Derek & Me (2:06) | Music/Lyrics by: Mike Ross, or as [noted: 2: trad. arranged by M. Ross, 4] | Album credits: Mike Ross: vocs, guitars, organ, percussion / Derek Randall: bass / Darren Lee: drums / Rob Millis: organ / Matt Slocum: Rhodes piano

Discography MIKE ROSS: (1994-1996) w/AFTERGLOW: Sunshine Thru the Rain- The Collected Works 1994-97 [2017] / (1996-1997) w/MOTHER SUGAR / (1998-2006) w/TALLER THAN: Lay It Bare [2021 Remix] || MIKE ROSS solo: Origin Story (compilation) [2021] | The Clovis Limit – Tennessee Transition [2021] | The Clovis Limit Pt. 2 [2020] | The Clovis Limit Pt. 1 [2019] | Jenny's Place [2018 | Spindrift [2014] || w/RHR: Hotel Toledo, w/Redfern & Hutchinson [2019] | Mahogany Drift [2018] || w/THE MIKE ROSS BAND: Peach Jam [2022] |