SILVER LAKE 66 – THE SPACE BETWEEN US

Artiest info
Website
facebook
Label: Guitarmony Records

‘Silver Lake 66’ is de naam van een Amerikaanse duo uit Portland, Oregon bestaande uit zangeres, gitariste en drumster-percussioniste Maria Francis en de op allerlei snaarinstrumenten spelende zanger Jeff Overbo, haar levenspartner. Op hun net uitgebrachte album “The Space Between Us” speelt Jeff op akoestische gitaar, baritongitaar, 12-snarengitaar, dobro en lap steel, terwijl Bryan Daste bijdraagt op pedal steel en als backing vocalist en Toupee Zehre de basgitaar ter hand heeft genomen. Daarnaast waren er voor enkele nummers nog diverse bijdragen van gastmuzikanten op keyboards, piano, tompet, saxofoon, violen en cello.

Maria en Jeff schreven samen elf liedjes voor dit nieuwe album dat ze beiden produceten in een samenwerking met Bryan Daste die ook tekende voor de plaatopname in de ‘Casa Sellwood’-studio in Portland, Oregon. De songs horen thuis is de genre-categorieën folk, country, blues en Americana en worden gekenmerkt door heel mooie harmonieuze samenzang in de duetten tussen beide bandleden. We denken bij het beluisteren van “The Space Between Us” een aantal keren onbewust aan de vocale klassemomenten van Gram Parsons en Emmylou Harris uit de beginjaren ’70 of van het beroemde echtpaar Buddy en Julie Miller.

‘Silver Lake 66’ heeft intussen drie albums op hun conto staan met de debuutplaat “Let Go Or Be Dragged” uit 2016 als eerste realisatie. In 2019 volgde dan een tweede ruimer georkestreerde album dat “Ragged Heart” als titel kreeg en nu vormt “The Space Between Us” album nummer drie in hun discografie. Het duo mocht in de voorbije jaren hun kunnen demonstreren tijdens meerdere optredens naast Amerikaanse countrysterren als Jim Lauderdale en Gurf Morlix.

De songs voor deze nieuwe plaat kwamen tot stand in de periode dat de coronapandemie de wereld twee jaar deed stilstaan en er in de buurt van hun thuisbasis in Portland meerdere grote bosbranden plaatsvonden, alles terwijl de straten bevolkt werden door luid protesterende mensen die allerlei onheil en onrechtvaardigheden in de Amerikaanse maatschappij wilden aanklagen. In een paar songteksten van de liedjes op “The Space Between Us” kunnen we af en toe enkele verwijzingen naar deze minder leuke gebeurtenissen terughoren.

Jenny Conlee-Drizos van de indierockgroep ‘The Decemberists’ uit Portland speelt op piano mee bij het zeer mooie nummer “Easier” en Kyleen King die in de begeleidingsgroep van zangeres Brandi Carlile meespeelt mag hier haar bijdrage afleveren op viool en altviool. Hank Rasco van de countryrockformatie ‘Hank Rasco And The Wasted Rangers’ uit Vancouver, Washington speelt daarnaast op keyboards bij de twee songs “Take Some More Of These” en “Sweet Compassion”.

Voor de video’s bij dit verhaal opteerden we eerst voor de soulvolle openingstrack “Bun E. Carlos” waarin Jeff Overbo de leadzang voor zijn rekening neemt in dit muzikale eerbetoon aan de nu 72-jarige originele drummer van de Amerikaanse rockformatie ‘Cheap Trick’ die in 2016 in de legendarische ‘Rock And Roll Hall Of Fame’ werd opgenomen. In de tweede audiovideo hoort u het nummer “I’ll Sing The Blues”, de door Maria Francis op prachtige wijze gezongen ballad die helemaal aan het einde van deze plaat te horen is. Andere nummers op dit album die ons volledige goedkeuring kunnen wegdragen zijn de countryrocknummers “Let Your Heart Break”, “I-5 Drifting” en “Blue Sky”, naast de heerlijk gepresenteerde ballads in albumtiteltrack “The Space Between Us” en “When You Fall” dat als een echt klassiek countryduet van ‘Silver Lake 66’ kan worden omschreven.

(valsam)