THE STRONGMAN BLUES REMEDY (STEVE STRONGMAN) – VOLUME 1

Artiest info
Website
facebook - facebook

 

“The only strong blues-remedie…”

De Canadees Steve Strongman staat al lang bekend als gitarist, zanger, songwriter en mondharmonicaspeler. Voor Strongman was The  Strongman Blues Remedy -bedacht in het midden van de wereldwijde pandemie- een tegengif voor de vermoeidheid van de afgelopen twee jaar, die muzikanten en muziekliefhebbers overal versmachtte. Zijn medicijn was een album met songs met de overkoepelende boodschap dat de beste remedie is, de wereld vullen met muziek.

Voor de Steve Strongman dummies is het goed te weten dat Strongman na zeven albums, als Juno Award Nominee en na het krijgen van meerdere Maple Blues Awards, binnen de blues gemeenschap bekend staat als een soloartiest en geweldige songwriter. Als artiest bereikt hij al tientallen jaren een breed publiek over de hele wereld.

Met ‘The Strongman Blues Remedy, Volume 1’ werd er in de voorbije maanden een nieuw collectief project gelanceerd op de wereldwijde blues scene. Steve Strongman organiseerde hiervoor songwriting-sessies en nam de nummers op met een geweldige cast van Canadese blues artiesten, zwaargewichten als Juno en Maple Blues winnaars (vocalisten) Dawn Tyler Watson, Crystal Shawanda, Steve Marriner en Harrison Kennedy, een oude vriend uit de lokale blues scene. Strongman schreef alle 10 nummers op het album. Hij neemt speelt op gitaar (slide, elektrisch en akoestisch) en doet ook het meeste bas- en mondharmonicawerk. Hij zingt lead op vijf nummers en de genoemde gasten op de andere. Strongman krijgt hierbij steun van toetsenist Jesse O'Brien en drummer Dave King. Het album werd opgenomen in King's 51 Sounds studio op de East Mountain. ‘The Strongman Blues Remedy, Volume 1’ is Strongman’s éérste release op Stony Plain Records (Colin James, Sass Jordan, Maria Muldaur, Ian Tyson, Ronnie Earl, Duke Robillard) en zijn eerste als producer.

“Hard Luck”, de rockende opener is een nummer waarop Strongman zelf zingt. Jesse O’Brien begeleidt hem hier op piano. De eerste gast vocalist is daarna al Steve Marriner op het met veel slide gitaar gegarneerde “Swansong”. Marriner woont in Toronto, Ontario. Hij kreeg voor het eerst de aandacht in de Ottawa blues scene in zijn vroege tienerjaren als een wonderkind op blues harp. Blues en jazz zangeres Dawn Tyler Watson, geboren in Manchester, Engeland, emigreerde als kind met haar familie  naar Canada. Ze is het meest bekend om haar album ‘Mad Love’ uit 2019, dat de Juno Award voor “Blues Album of the Year” won tijdens de Juno Awards van 2020. Dawn neemt het met klasse van Marriner over op “Fine Young Man”. Op “I Don’t Miss You” doet Harrison Kennedy zijn eerste vocale, erg soulvolle bijdrage. “I Like to Ride” is daarna een uptempo nummer dat Strongman samen met Kennedy tijdens een bezoek schreef. Om het rijtje volledig te maken moet ik nog Crystal Shawanda op “Tell Me I’m Wrong” toevoegen. Shawanda is een blues en country artieste. Ze werd in Canada bekend door de zesdelige CMT-serie “Crystal: Living the Dream” en na het uitbrengen door RCA Nashville in 2008 van haar eerste single "You Can Let Go". Blijven er nog de overige nummers met Strongman als zanger over. Dat doet hij uitstekend, soms verrassend, op “White Lightnin’”, een slow blues à la lettre, het swingende “Gettin’ Stoned” (het enige akoestische nummer op het album, een met een ouderwets ragtime gevoel), “True to Me” en op de afsluiter “Love Comin’ Down”.

“‘The Strongman Blues Remedy - Volume 1’ keeps the doctor away and morale high…” (ESC for Rootstime)

Eric Schuurmans

 

 

Album tracklist: 01. Hard Luck – 02. Swansong – 03. Fine Young Man – 04. I Don’t Miss You – 05. I Like to Ride – 06. White Lightnin’ – 07. Tell Me I’m Wrong – 08. Gettin’ Stoned – 09. True to Me – 10. Love Comin’ Down | Music/Lyrics by: Steve Strongman, w/H. Kennedy (5) | Produced by: Steve Strongman | Album credits: Steve Strongman: vocs, guitars: a, e, slide, bass, harmonica / Dave King: drums, Jesse O’Brien: keys & Feat. vocalists: Steve Marriner (2), Dawn Tyler Watson (3), Harrison Kennedy (4,5), Christal Shawanda (7)

Discography THE STRONGMAN BLUES REMEDY: Volume 1 [2022] | Tired of Talkin’ [2019] | No Time Like Now [2017] | Let me Prove It Too You [2014] | A Natural Fact [2012] | Live @ the Barn [2010] | Blues in Colour [2009] | Honey [2007]