TASHA SMITH GODINEZ – OUT OF THE DESERT

Artiest info
Website
facebook
Label: Ennanga Records

Ik heb in mijn zestien jaren als muziekrecensent voor ‘Rootstime’ al een achtduizendtal cd’s van een bespreking of evaluatie voorzien. Maar een geheel instrumentaal album van een dame die de harp bespeelt was daar tot op heden nog nooit bij. Daar komt nu echter verandering in want in het volgende verhaal gaan we het hebben over de dertien tracks tellende plaat “Out Of The Desert” van de Californische harpiste Tasha Smith Godinez uit La Mesa, een 60.000 inwoners tellende stad die behoort tot San Diego County. Zij is de dochter van een Afro-Amerikaanse vader en een Amerikaans-Kaukasische moeder.

De nummers werden door haar gecomponeerd tijdens de bijna twee jaar durende, door corona veroorzaakte lockdownperiode in 2020 en 2021. Op dit album speelt zij deze tracks in op haar harp met enkel jazzpercussionist Christopher Garcia en altviolist Domenico Hueso in de verdere begeleiding. Deze twee heren laten hier en daar ook even iets subtiel vocaal van zich horen tijdens de betoverende klanken die Tasha Smith Godinez uit haar geliefde instrument weet te halen. Samen met beide topmuzikanten vormt ze al enkele jaren het trio ‘Music Beyond Borders’.

De zeven minuten durende openingstrack “Mulatta” is een eerbetoon aan het huwelijk van haar bi-raciale ouders dat we ter kennismaking op de video bij dit verhaal hebben toegevoegd. De algemene teneur van het album “Out Of The Desert” is er een van heel rustgevende instrumentale harpmuziek die deze artieste en haar twee begeleiders hebben ingespeeld. Zij heeft in de voorbije decennia via lessen als professor in harp aan de universiteit van San Diego het bespelen van de harp bijgebracht aan muzikanten die momenteel internationale roem hebben weten te vergaren zoals o.a. de Franse harpiste Isabelle Perrin en de Amerikaanse harpiste Susan Allen. Zelf speelt ze ook op harp in het Mexicaanse ‘Orquesta De Baja California’, het ‘Grossmont Symphony Orchestra’ en het ‘San Diego Symphony Orchestra’.

Naast de liefde voor klassieke muziek houdt Tasha Smith Godinez ook van jazz en wereldmuziek, genres die haar hebben beïnvloed bij het componeren van de nummers voor dit album “Out Of The Desert”. Zij is constant op zoek naar de limieten die haar instrument lijken op de leggen en ze probeert telkens weer om een nieuw geluid en nieuwe klanken aan het repertoire voor de harp toe te kennen. Dit is haar derde soloalbum met eigen composities na debuutplaat “Postcards From The Soul” uit 2014 en “Harp Chick” uit 2020. Al haar albums worden opgenomen in haar eigen ‘Studio West’ en uitgebracht via haar platenlabel ‘Ennanga Records’ dat ook vanuit San Diego in Californië opereert.

(valsam)

 

 

Musicians:
Tasha Smith Godinez - Harp
Domenico Hueso - Viola
Christopher Garcia ­- Percussion

Tracks:
1. Mulatta (7:09) Bi-racial woman
2. The First Garden (4:03)
3. Wind – Where are you now? (4:02)
4. Infancia (4:39)
5. Quiet Memories (3:40)
6. The Path (4:21)
7. Come back to me… (7:43)
8. El Amanecer (8:12)
My Soul Floats on the Sea
9. I: Floating on the Sea (2:24)
10. II: In the Depths (3:19)
11. III: Drifting (2:14)
12. IV: Landlocked (3:13)