PETER BARON – ANOTHER LIFE

Artiest info
Website
facebook
Label: Heroic Records
 

In de beginjaren zestig van vorige eeuw begon de Britse muzikant Peter Baron als drummer mee te spelen in de begeleidingsband van toenmalig rock’n’roll-zanger en tieneridool Marty Wilde die de ouderen onder ons zeker nog herinneren van zijn enige grote hit “Abergavenny” uit 1968. Nadien werd hij samen met Brian Hodgson en Gerry Hogan lid van het trio ‘Hogan’s Heroes’ en zo belandde hij in de entourage van de Britse zanger, componist en gitarist Albert Lee die ‘Hogan’s Heroes’ als zijn begeleidingsgroep selecteerde, een keuze die iets meer dan dertig jaar heeft standgehouden.

In deze set-up mocht Peter Baron ook al eens vocaal uit de hoek komen, iets wat hij altijd al heeft willen doen. In de voorbije decennia heeft hij ook heel wat studiowerk gedaan als sessiedrummer voor o.a. Elkie Brooks, Leo Sayer, Lulu, Dave Edmunds, Huey Lewis, Elaine Paige en Sam Brown. Maar toen ‘Albert Lee & Hogan’s Heroes’ in 2016 besloten om er mee op te houden zag Peter Baron zijn moment gekomen om het eens als soloartiest te proberen en een eerste eigen album uit te brengen. Dat werd uiteindelijk de veertien tracks tellende plaat “Another Life” die eind april 2022 op de internationale markt is verschenen.

Zes van de nummers schreef Peter Baron samen met zijn vroegere makker Mike Bell die als keyboardsspeler actief was bij ‘Hogan’s Heroes’. De overige acht nummers zijn covers van minder bekende of eerder onuitgegeven songs van vrienden en collega’s uit de Britse muziekbusiness. Meerdere van hen speelden trouwens mee op de songs die de tracklijst van “Another Life” hebben gehaald en ook zijn vroegere baas Albert Lee droeg zijn steentje bij op elektrische gitaar en als harmony vocalist. De producersstoel bij de opname van “Another Life” werd ingenomen door Kevin Healy, een jarenlange vriend van Peter Baron die op deze plaat ook meespeelt op akoestische en elektrische gitaar, mandoline, elektrische sitar en synthesizer.

De enige song die wij meteen herkenden toen we de tracklijst voor het eerst zagen was het uptempo gebrachte countryrocknummer “Earthbound” van Rodney Crowell uit diens album “Fate’s Right Hand” van 2003. Mits wat intensiever checken konden we daar nadien ook nog het swingende nummer “Halfway Down” van Jim Lauderdale uit zijn plaat “Goodbye Song” van 1998 aan toevoegen. Voor het liedje “Friends To Burn” moesten we eerst het wereldwijde web raadplegen om te achterhalen dat die song van Jimmy Webb indertijd terug te vinden was op diens album “Suspending Disbelief” van 1993.

Ook de song “Heaven” die door ‘Beach Boys’-legende Brian Wilson in 1981 werd gecomponeerd en door hem op zijn eerste naar hemzelf vernoemde soloplaat uit 1988 werd gezongen was voor ons tot op heden een onbekend nummer. Dat geldt eveneens voor de prachtsong “The Ghost Is Laid” van de in september 2018 veel te vroeg overleden zanger Chas Hodges (de helft van het duo ‘Chas & Dave’), een liedje dat door Peter Baron uit zijn titelloze soloplaat van 2009 werd geselecteerd.

Het nieuwe artistieke leven van Peter Baron begint op dit solodebuutalbum met het door hem en Mike Bell gecomponeerde toepasselijke nummer “In Another Life”. Andere eigen composities die kunnen bekoren zijn “Merry Go Round”, het jazzy “I Don’t Understand”, de ballad “Homefire” en de mooie albumafsluiter “Take Me Where The River Flows”. Peter’s zoon James Baron zingt harmony vocals mee met zijn vader op “Earthbound” en hij brengt een zelfgeschreven rap bij het nummer “Friends To Burn”. Hoewel “Another Life” van Peter Baron vrij laat in zijn carrière opduikt mag hij wat ons betreft in de volgende jaren nog gerust met een opvolger op de proppen komen want wij hebben ons heel goed geamuseerd met deze veertien liedjes op zijn debuutalbum als soloartiest.

(valsam)